Meningar går isär om "värdeväggen"

Så här ser den ut, den ommålade och omtalade väggen i brandstationen. Machorött har ersatts av pastellfärgad mångfald – men hur tydligt är budskapet, egentligen?

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-04-08 08:56

Meningarna går isär, konstaterar Västra Sörmlands räddningschef Roger Larsson. Han kliar sig lite i huvudet medan han leende beskådar det nya motivet på väggen i vagnhallen.

Blå vattendroppar ler tillbaka från en vit- och pastellfärgad bakgrund. De kommer ur en rosa brandslang som hålls av en mörkhyad figur som står belyst av glada solar mitt emot en vajande palm. Brandstegen går till väders.

"Sluta upp med detta larv och ägna er åt sånt som är väsentligt i stället för att skapa debatter om sånt som vanligt folk inte bryr sig ett skvatt om, just detta med manliga och kvinnliga saker på arbetsplatser. För det är väl detta det här handlar om?", mejlar en upprörd "skattebetalare" till räddningstjänsten.

Ja. Det är vad det handlar om.

– Från direktionens sida tycker vi att det är positivt med denna debatt. Målningen har verkligen rört om, den är en väldig kontrast mot den tidigare. Detta är ett bra sätt att skapa diskussion om vår värdegrund, tycker Håkan Persson (S), ordförande i räddningsförbundet.

Värdegrunden är utgångspunkten för konstnären Maria Malehs arbete. Men internt i räddningstjänsten ifrågasätts hur väl väggmålningen egentligen lyckas identifiera organisationens värderingar.

– Det känns som att man från personalens sida inte är speciellt nöjd, medger Larsson men vill inte förkasta väggmålningen:

– Jag tänker att vi ju har vår barnteater här i vagnhallen, så helt fel är det inte. Vi ska vara en räddningstjänst för alla.

När målningen var klar, lät Larssons ställföreträdande chef Mattias Gårdholt en niondeklass ta del av både den gamla väggen och den nya på Instagram. 15-åringarna – tio flickor och fem pojkar – var övervägande mest positiva till den nya. Några åsikter om den:

"Den påminner om sjukhusets barnavdelning vilket symboliserar lugn, glädje och harmoni. Visserligen kanske den är lite väl barnslig, men vad gör det när den bringar positiv anda för gruppen?"

"Den ser vänlig ut och man blir glad av att se den. Och min syn på brandmän är 'glad' eftersom de räddar liv och hus."

"Den nya ger ett bättre genustänk, man kan vara kvinna som brandman!"

"Räddningstjänsten är en viktig och allvarlig tjänst. Väggen ser ut att höra hemma på ett dagis."

Om det gamla motivet sägs bland annat:

"Brandmän är vänliga. De vill hjälpa till och de är alla hjältar i vardagen. Därför tycker inte jag att bilden passar in så bra, för den ser 'bossig' och grov ut."

"Jag tolkar den som stark."

KK har förgäves sökt Maria Maleh för hennes kommentar till målningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om