Även Mia Johansson, optiker och franchisetagare på Synsam, vittnar om en ökning av unga med digital synstress.
‒Många tror att det är en myt att man kan få problem med synen om man tittar mycket och intensivt på nära håll, men det är det inte. Varje vecka kommer ännu ett barn med de här problemen. Att som 40-, 50-åring få svårt att växla mellan långa och korta avstånd är helt normalt, men det är ett synproblemen vi inte tidigare sett hos barn i den här omfattningen.
Det som framför allt skapar problem är de smarta telefonernas små skärmar.
‒Alla kroppens muskler mår bra av att jobba dynamiskt och ögat är inget undantag. Ju närmare du håller skärmen när du läser, spelar spel eller ser på film, desto mer måste ögat jobba. Lyfter man inte blicken med jämna mellanrum och tittar på långt håll kan den fastna i läsläget.
Mia Johansson tipsar om 20/20/20-regeln. Efter 20 minuters läsning, lyft blicken i 20 sekunder och fokusera på något 20 meter bort.
Digital ögonstress behandlas med ungdomsprogressiva glas med svagt lästillägg för att avlasta ögonen när de jobbar på nära håll.
‒De här barnen ser oftast bra på långt håll och därför upptäcks synproblemet inte alltid när skolsköterskan kontrollerar synen. Visar det sig att det inte finns ett brytningsfel, men att barnet ändå har problem att fokusera på nära håll kan det handla om digital ögonstress.