Massor av mat ratas i onödan

FN varnar för matbrist och samtidigt slänger vi massor av livsmedel i Sverige. Mataffärer har sina olika recept för att minska svinnet.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-07-15 05:00

Som du kan läsa om i den här artikeln håller flera livsmedelsaffärer på att se över hur de kan sälja frukt och grönsaker med "skönhetsfel".

Coop Konsum Kvarnen i Katrineholm har inte börjat att sälja frukt och grönt med skönhetsfel och personalen vet inte om de är en av butikerna som ska börja med det i höst. Det man gör i dagsläget för att mat inte ska slängas i onödan är att sätta ner priset när bäst föredatumet närmar sig.

– Det mesta som är nära bäst föredatumet är det inget fel på alls. Inte ens om det gått en vecka efter heller, men vi säljer inte mat med utgått datum, säger tillförordnade butikschefen Anna Dahlqvist.

Hon går runt i affären med en rulle klisterlappar i handen. Då och då får en vara en sådan påklistrad på sig: Några paket kyckling och en oxfilé. "30 procent rabatt. Köp nu – ät snart", står det på dem. Ett enkelt sätt att hela tiden kunna rea ut sådant som annars skulle slängas.

– Vi tänker mycket på miljön, det här handlar om hållbarhet. Samtidigt vill vi förstås slippa slänga varor.

Vid fruktdisken sorteras apelsiner som börjat se skrumpna ut ner i plastpåsar som märks med samma lapp. En som börjat mögla diskvalificeras och hamnar i soporna. Affären har inte någon kompost för överbliven mat.

Vad är det som ratas av kunderna?

– Det mesta går att sälja till rätt pris. Det är svårt att säga om det är en speciell vara som slängs mer än andra.

Några krokiga gurkor eller andra krumbuktiga grönsaker ser hon sällan i affären. De når helt enkelt inte så här långt. Precis som det står i artikeln här intill så sorteras oftast frukt och grönsaker som inte ser perfekta ut bort redan i produktionsledet. Trots att det varken behöver vara fel på smak, näringsinnehåll eller konsistens.

Dahlqvist tror att det även här handlar om en fråga om pris.

– Det är bara att gå till sig själv när man står och väljer en vara. Finns en fin, rak gurka tar man den. Man tar ofta den dagsfärska mjölken även om den andra har fyra dagar kvar till bäst föredatumet.

Gör ni något annat för att slippa slänga så mycket mat?

– Det handlar förstås om beställningsrutinerna. Att ha koll på att det vi köper hem säljer. Vi slänger ungefär 1,5–2 procent av försäljningsvärdet. Jag tror att vi är medelbra jämfört med andra mataffärer.

– Det skulle säkert ligga på det dubbla om vi inte satte ner varor som närmar sig utgånget datum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om