Ytterligare träd brakade ner – med motorsågens hjälp

Efter förra veckans händelse då ett träd föll på Kyrkogatan har kommunen klassat ytterligare träd som riskträd. På måndagsmorgonen sågades de ner.

Det gick snabbt när kommunens skogsförman Robert Henriksson satte motorsågen i den ihåliga linden på Kyrkogatan. Snart låg den på marken och traktorföraren Mikael Sundqvist kunde ta över. Den nedre delen av stammen kommer att hamna vid den nya våtmarken på Djulö gärde.

Det gick snabbt när kommunens skogsförman Robert Henriksson satte motorsågen i den ihåliga linden på Kyrkogatan. Snart låg den på marken och traktorföraren Mikael Sundqvist kunde ta över. Den nedre delen av stammen kommer att hamna vid den nya våtmarken på Djulö gärde.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe

Katrineholm2024-09-30 19:20

Nyheten i korthet

  • Efter att ett träd föll på Kyrkogatan förra veckan, har kommunen klassificerat ytterligare träd som riskträd. Två av dessa fälldes på måndagsmorgonen.
  • Träden, som var lindar, var placerade i Norr och hade ihåliga stammar, vilket gjorde dem riskabla.
  • Trots att det är tråkigt att fälla gamla träd som ger karaktär åt området, är säkerheten viktigast, enligt kommunens stadsträdgårdsmästare Lisa Lindblom.

Kommunen fällde på måndagsmorgonen två lindar på Norr, detta efter att ha undersökt träden efter förra veckans händelse, då ett träd föll utanför församlingshemmet på Kyrkogatan. 

– Vi har dels hittat hål där man ser rätt in i trädet, men vi har också knackat på dem. Då hör man nästan direkt om de är ihåliga, förklarar Malin Gustavsson, arbetsledare för stadsdelen Norr på kommunens parkenhet.

Hon berättar att man hittade ytterligare tre lindar, en på Kyrkogatan och två på Gersnäsgatan, som hade en ihålighet i stammen och efter händelsen med det fallna trädet blev dessa tre klassade som riskträd.

På måndagsmorgonen hade kommunen satt upp skyltar om parkeringsförbud och vid 07.15-tiden anlände kommunens skogsförman Robert Henriksson med personal från skog- och naturavdelningen.

Henriksson drog igång motorsågen och strax låg den första linden på trottoaren utanför Coop-butiken. Den var, precis som det träd som fallit, ihålig av rutten ved.

– Den ena biten kommer att hamna vid den nya våtmarken, insekter trivs när veden är lite rutten. Resten av trädet gör vi flis av som sedan går till värmeverket och blir fjärrvärme, säger Robert Henriksson.

undefined
Ytterligare en lind, denna på Gersnäsgatan, fälldes av Robert Henriksson.

Därefter fälldes nästa lind, denna gång på Gersnäsgatan. Stammen hade varit ihålig en längre tid och i botten låg mängder med skräp.

– Det ser ut som att folk har använt trädet som papperskorg, sa Robert Henriksson. 

undefined
Den ihåliga linden på Gersnäsgatan hade använts som papperskorg, det vittnade skräpet, bland annat en äldre glasbutelj, i botten om.

Fällningen av den tredje linden fick skjutas upp eftersom en bilförare inte hade respekterat p-förbudet på gatan.

– Jag tror att vi skulle kunna fälla trädet ändå, men ruttna träd är lite läskiga, så vi avvaktar lite tills att ägaren flyttat sin bil, säger Robert Henriksson.

Kommunen stadsträdgårdsmästare Lisa Lindblom säger att det egentligen inte behövs många centimeter stabil stam för att ett träd ska kunna stå.

– Men i och med att ett träd redan fallit och då många rör sig på platsen så bedömde vi dem som riskträd. Det är väldigt tråkigt att behöva ta ned gamla träd som dessutom skapar stor karaktär till området. Men säkerheten går först i detta fallet, säger Lindblom. 

Hon berättar att träd ofta brukar visa tecken på att de är stressade eller skadade genom att till exempel trädkronan börjar dö, men dessa träd är hamlade, vilket innebär att hela trädkronan beskärs varje år och skjuter då nya färska skott.

I och med att träden står i allé är de skyddade genom det generella biotopskyddet. Kommunen har därför behövt ha dialog med länsstyrelsen innan träden fick sågas ner. Detsamma gäller återplantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!