Mariana Ljunggren är aktiv i Kristina fredsrörelsen sedan två år tillbaka.
– Jag tycker att deras linje om att vägen till fred måste gå genom ickevåld överrensstämmer med min egen syn på hur vi människor bör leva.
Mariana Ljunggren är utbildad till ickevåldstränare. Hon är precis hemkommen från Algeriet. Under två veckor har hon verkat där för att stötta och lära sig mer om människors ickevåldskamp. Huvudsyftet med resan var att lära känna ickevåldsrörelsen Nova, som Kristna fredsrörelsens samarbetar med och att möta de aktiva ungdomarna som arbetar i lägren med ickevåldsmetoder.
Dagarna har varit fyllda med utbildning och workshops i ickevåld och konfliktlösning.
– Jag har intervjuat ungdomar i organisationen Nova, fotat en demonstration som de planerade och genomförde mot företag som bygger vindkraftverk på ockuperad mark i Västsahara.
Det finns fyra stora flyktingläger i området. Omkring 140.000 människor uppskattas bo här.
– Många äldre som bor i lägren flydde efter Marockos ockupation 1975 då Spanien lämnade sin koloni som de hade i området. Den yngre generationen är födda och uppväxta i lägret
– Själv visste jag nästan ingenting om frågan men efter att ha varit i Palestina, som också är ett ockuperat land, så kändes det viktigt och intressant att sätta sig in i den här konflikten. Västsaharierna har levt som flyktingar i över 40 år efter att de fördrevs. Att vara här var verkligen både sorgligt och hopfullt på samma gång. De beklagade sig aldrig och pratade bara om sin situation om vi frågade, berättar Mariana Ljunggren.
Nu ska hon fortsätta med arbetet på hemmaplan, bland annat genom att åka ut och berätta om resan och informera om Västsaharafrågan.