På scenen stod Johan Lindström från fiberföretaget By net, som är ett dotterbolag till IP only. Han berättade bland annat hur det går till när de gräver fibrer och vad det kostar.
Han berättade också om de många fördelarna med fiber. En anledning är, enligt honom, att det är billigare att leverera tjänster via fiber jämfört med ADSL eller i luften. En annan är att det befintliga kopparnätet läggs ner, bit för bit.
– Telias mål är att 2020 ska det mesta av koppartråden var borta, säger Johan Lindström.
Som Katrineholms-Kuriren tidigare berättat är Floda fiber en av fyra byanätföreningar som får del av de många miljonerna i landsbygdsprogrammet, som i en första omgång går till bredbandutbyggnaden i länet. Floda fiber har sedan de beviljats bidraget sökt efter en samarbetspartner, och hittat det.
– Föreningen har sökt bidraget och nu tar vi över den vidare kontakten med länsstyrelsen och jordbruksverket, förklarade Johan Lindström.
Minimikravet för att företaget ska sätta spaden i marken är 400 anslutna kunder. I dag har 240 hittills skrivit på ett avtal. I området finns omkring 1 000 fastigheter.
Vad händer om vi inte kommer upp i 400 anslutna kunder? undrade en åhörare.
– I värsta fall så säger vi nej tyvärr, då blir det ingen fiber. Men både ni och vi vill ju att det ska bli ett nät så då räknar vi om kalkylen och tittar på den både en och två gånger, om det går att göra projektet ändå. Vi gör allt vi kan för att det ska bli ett nät, svarade Johan Lindström.
Han visade också bilder på hur det går till när grävare går fram med en kabelplog och plöjer ner fiberslangen i marken.
Många åhörare hade också funderingar kring var slangarna ska gå, hur man gör om det står ett berg i vägen och om man som markägare måste upplåta sin mark.