På måndagen var det skolstart för de drygt 70 nya antagna på IUC:s yrkeshögskoleutbildningar, VVS-ingenjör och Kyl- och värmepumpstekniker.
Enligt Tobias Lindström, utbildningskoordinator på IUC, har trycket för att få en plats varit stort de senaste åren.
– Intresset har aldrig varit så stort som nu. Vi hade 4,25 sökande per plats i år, av de som anmälde sig i tid. Vi har fortfarande folk som hör av sig och hoppas få komma in, säger han.
Varför utbildningen har blivit så eftertraktad just nu tror Tobias Lindström har flera förklaringar. Förra året var det ingen nyintagning på IUC:s VVS-ingenjörsprogram i Katrineholm, och i år är det ingen utbildningsstart i Stockholmsfilialen, vilket kan ha bidragit till ett högre tryck.
Men han pekar även på det faktum att yrkeshögskoleutbildningarnas status har höjts.
– Både KY (kvalificerad yrkesutbildning, red anm.) och YH har fått mer status. Förut kunde folk tro att sådana utbildningar var en arbetsmarknadsåtgärd, som om man skickades dit av arbetsförmedlingen när man hade svårt att få jobb, säger Tobias Lindström.
Emil Öhrström är en av de nya studenterna.
Han jobbade som kock innan han bestämde sig för att byta kastrullerna mot kyl- och värmepumpsteknik.
– Jag valde den här utbildningen för att jag gillade blandningen av teknik och praktik. Min morfar har varit inne på samma spår, och han rekommenderade det till mig, säger han.
Att det finns jobb att få inom yrket är heller inget som skadar, enligt Emil Öhrström. Tobias Lindström uppskattar att alla som vill ha jobb efter avslutad utbildning får det.
– Det här är bristyrken, man saknar folk ute på arbetsmarknaden.