I det nästan igenväxta diket mellan vindkullen vid Gersnäs och Gersnäs gård, vid bron som leder över till gångbron över väg 52, ligger en stor mängd döda småfiskar i vattnet.
Det finns också många levande fiskar, som nästan tycks trängas i vattnet alldeles under gångbron.
Katrineholmaren Sara Jonsson reagerade på de många döda fiskarna och skriver i ett mejl till tidningen att fiskarna var loja och såg ut att kippa efter andan. När tidningen besökte platsen på måndagen syntes många döda fiskar.
Lasstorpsdiket, som diket vid Gersnäs ansluter till, har under flera års tid sanerats från kreosot. Kreosotet användes vid Banverkets verkstad nära spårområdet i Lasstorp, men länsfiskekonsulenten Jimmy Blom vid Länsstyrelsen tror inte att kreosot eller något annat gift är vad som orsakat fiskdöden under bron.
– Nej, dels för att det är många fiskar som lever, dels för att det då legat andra döda djur i vattnet, som skalbaggar, säger han.
Det är ovanligt att fiskar massdör annat än på sommaren, förklarar Blom.
– Syrebrist är vanligaste orsaken till massdöd bland fiskar, men då har fiskarna ofta chokladfärgade gällock. På sommaren kan det uppstå skiktning i sjöar och det undre lagret blir syrefritt, då kan fisken dö.
Jimmy Blom besökte under måndagen diket vid Gersnäs och kunde då slå fast att de döda fiskarna framför allt är av arterna benlöja och mört. En och annan abborre fanns också i vattnet, men inga döda abborrar kunde observeras.
Efter att närmare ha studerat de döda fiskarna tror Jimmy Blom, trots att årstiden inte stämmer och trots att fiskarnas gällock inte är chokladfärgade, att det handlar om syrebrist i vattnet.
– Det är så mycket fisk på liten yta. Syret tar helt enkelt slut, säger han.
Alexander Evert är ute på barnvagnspromenad och han kan berätta att döda småfiskar i diket synts till varje år han bott i området.
– Det har varit så här på höstarna alla fyra år vi bott här, säger han.