Målet är en mindre välfylld grishink

Minst 10 000 ton mat slängs varje år i de svenska skolorna. Katrineholms kommun är i startgroparna för att minska svinnet. Den kastade maten vägs och resultatet görs tydligt för eleverna.

Katrineholm2013-03-08 10:58

Kommunens mål är att på sikt minska matsvinnet med 30 procent. Enligt webbplatsen skolmatsverige.se finns det flera sätt att minska matsvinnet. Ett sätt kan vara att lärarna äter med barnen i en trevlig miljö.

Det är lätt att tro att de populäraste rätterna ger minst tallrikssvinn. I själva verket är det tvärt om. Man äter med ögat också, och det är lätt att ta så mycket mat att man inte orkar äta upp.

Eva Persson, kökschef på Duveholmsgymnasiet, berättar att det är en balansgång att beräkna matåtgången varje dag på en stor skola. På hennes arbetsplats kan det skilja på 200 portioner från en dag till en annan.

- Jag skriver dagbok och för statistik över varje dag.

Därmed ser hon hur många köttbullar det gick åt senast, och hur många det alltså kan tänkas gå åt nästa gång.

Resultatet av kommunens svinnmätningar sätts upp på en vägg i Duveholmsgymnasiets matsal, och drar ofta till sig elevernas intresse.

Svinnet kastas i så kallade grishinkar, men resterna får sedan många år tillbaka inte gå till grisar på grund av risken för svinpest. I stället går matavfallet till Tekniska verken i Linköping och blir så småningom till biogas.

Svinnmätningarna i Katrineholm startade för ett år sedan. Mätningarna delas upp i tallrikssvinn och serveringssvinn och görs under en treveckorsperiod två gånger årligen, berättar Sara Svensson, dietist på kommunen. Serveringssvinn är den mat som funnits ute i serveringen och som enligt lag därför måste kastas.

Resultatet 2012 visar att tallrikssvinnet per portion var sju procent, medan serveringssvinnet var nio procent på halvårs-
mätningen och sju procent på helår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om