– Förr var lössen något som kom med skolstarten. I dag är det mer utspritt. Kunderna kommer i en jämn ström, säger Eva Hansson.
Adna Gutic är receptarie på Apoteket hjärtat på Kullbergska. Hon är en av dem som guidar kunderna bland de olika preparaten. Alla preparaten är mekaniska. Det vill säga de innehåller inga läkemedel.
– Det är för att lössen inte ska bli resistenta. Substanserna i de här produkterna kväver lössen, förklarar Adna Gutic.
Det är särskilt viktigt att vara noga bakom öronen och i nacken eftersom det oftast är där som lössen sitter.
Hon är också noga med att påpeka att man aldrig ska göra en behandling om man inte har hittat några löss i håret.
– Ja, det förekommer löss hela tiden och i alla åldrar, säger Maria Major Kjartansson, skolsköterska på Sandbäcksskolan.
Hon och hennes kollegor har satt upp planscher om huvudlöss på skolan och till och från skickar de ut lappar där de uppmanar föräldrarna att finkamma hela familjen.
– Men det ger inget. För att bli av med lössen helt och hållet skulle alla föräldrar behöva luskamma sina barn en gång i veckan, säger Maria Major Kjartansson.
Peder Larsson, som är skolsköterska på Järvenskolan Södra håller med.
– Om man luskammar håret med jämna mellanrum och får bort äggen så utvecklas inga löss. Det är en säker metod. Man ska absolut inte använda medel i förebyggande syfte, säger han.
När lössen är envisa och återkommande bland barnen i en klass brukar Maria Major Kjartansson besöka klassen och uppmana barnen att säga till sina föräldrar att finkamma deras hår.
– Det är ett lite mindre problem på högstadiet. Det är oftast de yngre barnen som byter mössor med varandra och leker, ja det smittar på ett annat sätt bland dem. Just nu känner jag inte till något fall på vår skola, därmed inte sagt att det inte finns, säger Peder Larsson.