Skogsbranden i Västmanland har kallats den största i modern tid och hela tiden är det kring 100 brandmän, och ännu fler civila, som jobbar med att få kontroll på den.
På tisdagen fick Mattias Gårdholt, som är ställföreträdande räddningschef, en förfrågan från ledningsstaben vid arbetet med skogsbranden. De ville att Västra Sörmlands räddningstjänst skulle bistå med en släcknings- och en tankbil, plus sju brandmän, under tre dygn.
- Vi kallar det för en enhet, sex stycken brandmän och ett befäl, säger Mattias Gårdholt.
Han säger att det alltid är ett dilemma när man får förfrågningar av den här typen, men att det just den här gången inte var ett speciellt svårt beslut.
- Vi kommer att ha ungefär samma beredskap som annars, säger Mattias Gårdholt.
På onsdagsmorgonen åkte den första enheten till Sala i Västmanland. Den gruppen bestod av både av heltids- och deltidsbrandmän. På torsdagsmorgonen åker en ny enhet från Katrineholm dit för att byta av den första.
En av de som anmält sig frivilligt till denna grupp är Mattias Qvarnström. Han har arbetat som brandman i fem år och tycker det är nyttigt att lära sig hur det fungerar vid ett så här pass stort arbete.
- Man får ställa in sig på att arbeta i 24 timmar i sträck, säger han,
För Mattias Qvarnström kändes det självklart att ställa upp och åka, trots att det betyder att han får arbeta under en av sina lediga dagar.
- Det handlar inte om någon prestige, sådan som man kan se i amerikanska filmer. Jag tror att de flesta brandmän har inställningen att det vill hjälpa till.
Mattias Qvarnström är fortfarande inte säker på vad deras uppgift blir i Västmanland, men längst fram vid branden är det helikoptrar och flygplan som arbetar med släckningsarbete. Katrineholmarnas uppgift blir snarare att jobba vid brandens ytterområden.
- För oss handlar det om att se till att branden inte sprider sig. I teorin är det inget svårt jobb, i praktiken är det mycket jobb med att dra slang och hela tiden se till att det finns vatten i tanken.