Lindvall hoppas på ideologiskt val

Miljöpartiet hoppas att diskussionen inför extravalet kommer att handla om skillnaden i ideologier.

fullmaekt 008 SJ 130520.jpg

fullmaekt 008 SJ 130520.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2014-12-05 08:51

Den 29 december utlyser statsministern extraval, nyval, något som inte skett i Sverige sedan pensionsstriden 1958. Extravalsdagen är satt till den 22 mars och förhandsspekulationerna om valdeltagande och valresultat är många.

Under onsdagen tyckte kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S), att det rimliga vore en koalition mellan de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Dahlström sa att Katrineholmsmodellen skulle kunna fungera bra på riksplanet också.

– Jag ser det som fullständigt naturligt att vi har en stark regering som kan styra landet, sa Dahlström.

Landet står inför utmaningar, menar Dahlström och nämner områden som skolan, äldreomsorgen och förväntad stor invandring, där omkring 400 000 nya migranter kan väntas.

– Vi måste ha en stark majoritet, ha en modell som håller i åtminstone åtta år framåt.

Björn Andersson, ordförande för Moderaterna i Sörmland, håller med Dahlström om att S och M kan vara ett bra alternativ, med vissa reservationer.

– Det har visat sig fungera väldigt bra i många kommuner. S och M är två partier med regeringsvana och vilja att ta ansvar. Men risken är otydlighet för väljarna, att man inte vet vad man ska rösta på.

Fredrik Olovsson (S), riksdagsman och ordförande i finansutskottet, trodde under onsdagen att det kan bli svårt att bilda regering, även efter extravalet:

– Med tanke på de besked som Sverigedemokraterna gett blir det ett nytt läge i svensk politik. I och med att SD säger att de ska fälla alla regeringar som inte faller dem på läppen kan egentligen ingen bilda regering.

Gudrun Lindvall, gruppledare för Miljöpartiet i kommunfullmäktige, hoppas att debatten i media inför extravalet handlar om ideologi, inte om invandring.

– Vi måste diskutera skillnaderna, det är enorm skillnad i budgetförslagen. Det ena förslaget vill sänka skatterna, det andra försöker få ett mer jämlikt Sverige. Vi har fått fattigdom i Sverige som vi inte haft på åtta år, säger Lindvall.

Lindvall anser att invandringen är en "fjuttfråga" i svensk politik och ifrågasätter varför journalister lyfter den som en stor fråga

– Varför är den en gigantisk fråga bara för att SD driver den, undrar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om