Lindengymnasiet i Katrineholm har blivit utsett till referensskola för ekonomiprogrammet. Från och med i höst kommer gymnasiet att ingå i ett nätverk med tre andra referensskolor. Syftet är att utveckla ekonomiprogrammet nationellt.
– Vi blev tillfrågade förra veckan och tackade ja direkt. Jag tolkar det som ett kvitto på att vi erbjuder en bra utbildning, säger rektor Bengt Lind.
Vad kommer det här att innebära konkret?
– Skolverket kommer hit och pratar med oss ett par gånger per år. Sen kan vi förvänta oss visst utbyte med andra skolor runt om i landet också.
Erika Stadler är ansvarig för ekonomiprogrammet på Skolverket och det var hon som ställde frågan till Lindengymnasiet. Hon menar att det inte handlar så mycket om kvalitet och resultat.
– Vi försöker välja ut referensskolor till alla program för att täcka in Sverige så bra som möjligt. Det handlar bland annat om geografisk spridning och att få med både små och stora skolor, kommunala och fristående skolor, säger Erika Stadler.
Ett första möte är planerat till hösten. Sedan har Skolverket möjlighet att vända sig till referensskolorna för att få in synpunkter och identifiera olika behov av stöd.
Ekonomiprogrammet på Lindengymnasiet är populärt bland niondeklassarna och till höstterminen startas en andra klass. Det innebär att antalet platser ökar från 32 till mellan 54 och 60, och att programmet blir skolans största.
– Det är en nationell trend vi ser just nu, många väljer ekonomi, säger Bengt Lind.
I och med gymnasiereformen 2011 blev ekonomiprogrammet ett eget nationellt program.