Lindarnas stad är humlornas död

Humlorna dör som flugor på stadens gator. Boven i dramat är mest troligt Katrineholms stolthet, lindarna.

Katrineholm2015-07-14 15:00

Har du spatserat längs någon av alléerna i stan och lagt märke till ett stort antal döda humlor på marken? Kanske har du undrat, vad det egentligen är frågan om? Då är du inte ensam.

Många humlor, som ju i egenskap av att vara pollinatörer av våra grödor är så viktiga, möter sitt öde så här års. Linden pekas ut som syndabocken i det här dramat, och som bekant finns det en och annan lind här i Katrineholm.

Tidigare trodde forskare att det var ett ämne i lindens nektar som var giftigt för humlorna. En teori var att humlor inte kan förbränna den sockerart som finns i lindens nektar. Ny forskning pekar dock åt ett annat håll.

– En ny bok hävdar att lind luktar så kraftigt att den attraherar väldigt många humlor från långt håll, men nektarn räcker inte till alla. Vuxna humlor använder nektar som flygbränsle, de får helt enkelt soppatorsk och dör, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det är Bo Mossberg och Björn Cederberg som presenterar den här nya teorin i boken Humlor i Sverige.

Att humlorna dör under lindar runt om i Sverige är varken ett nytt eller särskilt problematiskt fenomen, menar Vanhoenacker. Alla humlor dör ändå när sommaren är slut, utom nykläckta drottningar som övervintrar och startar nästa humlefamilj när våren kommer. Fenomenet med lindarna påverkar således inte antalet humlesamhällen.

Domedagsprofetian om att humlorna håller på att dö ut har snarare sin förklaring i ett förändrat, mer storskaligt jordbrukslandskap där vilda blommor inte får plats. Giftanvändning i jordbruket kan också påverka, tror Vanhoenacker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om