Lekoteket tar vara på leklusten som utvecklingsmöjlighet för små barn

Anita Lenke är lekotekarie. Det är hon som har hand om hela verksamheten på lekoteket i Katrineholm, som är till även för barn i Vingåker och Flen.

Katrineholm2013-10-30 05:00

— Jag bjuder alltid in föräldrar att vi träffas en gång utan att barnet är med. Jag berättar om lekoteket och föräldrarna får berätta om sitt barn, vad det kan, vad det tycker är roligt, vad det finns för svårigheter. Det är min utmaning att hitta det som fungerar och som barnet tycker är roligt, säger hon.

Lekoteket på Stensättersgatan är inrymt i små men ändamålsenliga lokaler.

— Här har jag mitt material som jag kan visa föräldrarna, förklarar Anita Lenke och visar runt i rummen.

Där finns spel i olika svårighetsgrader, saker för grovmotorik som studsmatta, gunghäst, cyklar, bollar, pyssel för finmotorik, färg och pärlor, och saker för att öva balansen, för att nämna en del. Det är kostnadsfritt att låna.

När barn och förälder/föräldrar kommer har Anita Lenke lagt ut ett material.

— Då leker vi tillsammans barnet, jag och föräldrarna, och det som barnet tycker om och som föräldrarna vill låna får de med sig hem. Vid varje besök bokar vi en ny tid.

Anita Lenke har jobbat på lekoteket i snart tio år. Hon är förskollärare och specialpedagog, och har även studerat tal, språk och kommunikation.

De yngsta som Anita Lenke tar emot nu är födda 2011.

— Det är mest förskolebarn, men det finns ingen tydlig övre gräns. Alla är barn i behov av särskilt stöd. Det behövs ingen remiss eller utredning.

Syftet med lekoteket är att genom lek kompensera det som är svårt och det man inte kan, för att hjälpa barnet i utvecklingen.

— Det som är svårt undviker man, även vuxna gör det, konstaterar Anita Lenke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om