Under åren har även IUC (Installatörernas utbildningscentrum) haft sina bekymmer.
De har varit av ekonomisk karaktär, där stiftelsens grundare fått gå in och teckna borgen för att klara verksamheten. Efter att inte ha haft yrkeshögskoleutbildningen till kyl- och värmepumpstekniker på programmet återkommer nu programmet då medel har beviljats igen.
‒Det var tufft för oss och branschen när vi förlorade den utbildningen. Det var brist på pengar inom myndigheten för yrkeshögskolan, 60 procent av ansökningarna skulle ha kunna beviljats direkt men pengarna räckte inte. Vi stod inte upp i den konkurrensen men nu är vi där, säger Marcus Andersson.
Hur kommer det sig att ni får driva utbildningen igen?
‒Det är en kombination av vassare ansökningar och det stora byggbehovet.
Vilka nya utbildningar bedriver ni i dag?
‒Vi har startat uppdragsutbildning åt Arbetsförmedlingen till VVS- och sprinklertekniker, en ny företagslärlingsutbildning till kyl- och värmepumpstekniker och är i startgroparna för en likadan utbildning inom ventilation. Vi har även haft en yrkeshögskoleutbildning till VVS-ingenjör. Dessutom har vi branschprov och kortare företagskurser och utbildningar hela tiden. Tidigare har det varit svårt att byta gymnasial utbildning om man redan har haft en utbildning fullgjord. Men med lite andra vägar och kompletteringar kan vi utbilda en bagare till kyltekniker.
Hur många elever har ni?
‒Inom lärlingsutbildningen har vi cirka 200 elever, yrkeshögskolan har 60-70 elever och kursverksamheten hade ett tusental. Utbildningarna är allt ifrån en dagars kurser upp till två och ett halvt år för att bli VVS-montör.
Fyller ni alla platser?
‒Ja, förra året hade vi sju sökande per plats. I dag är det ett annat tryck och andra ansökningskrav så det tryck vi hade i fjol väntar jag mig inte i dag.
Hur är ekonomin?
‒Den är bra, vi har haft en borgen som vi snart inte kommer att behöva längre.