Långa dagar uppvägs av att vara sin egen

Pizzabranschen har studerats i närbild. Konkurrensen är hård, det är långa dagar och lönsamheten kan vara ett problem. Men många trivs ändå. Att ha ett jobb, och att vara sin egen uppväger.

Katrineholm2014-01-25 05:00

Vissa fördomar besannas i avhandlingen "Liv och arbete i pizzeriabranschen".

Ja, de flesta är invandrare eller har invandrarbakgrund.

Ja, de flesta är män, även om det är vanligt att pizzerior drivs som familjeföretag.

Men det är också en utpräglad småföretagarbransch, där den lokala pizzerian drivs av en person som uppskattar att vara sin egen.

Enligt sociolog Henrik Hultman, universitetsadjunkt vid Linnéuniversitetet i Växjö och författare till avhandlingen, finns det tre vägar in i yrket. Av de 34 personer han gjort djupintervjuer med har en del känt sig tvingade, några har valt att jobba i pizzeriabranschen och en del har hamnat där.

På 1970-talet när pizzeriorna började bli populära valde många att vara i branschen. Det var människor som kommit till Sverige som arbetskraft på 1960- och 70-talet, och såg en god affär. Bättre pengar och chansen att styra sig själv lockade.

I dag sker ofta en gradvis infasning i det nya yrket, där en del sedan väljer och en del känner sig tvingade in i branschen.

— Man kommer till Sverige och ska finna sig tillrätta; gå på sfi, och försöka ta in allt nytt. Vissa har en bror, kusin eller landsman i pizzeriabranschen. Man hänger på pizzerian och lär sig grunderna, och på så vis fasas man in i branschen. Det kan vara en av få framkomliga vägar för att lösa sin försörjning, säger Henrik Hultman

Ingen av dem som Henrik Hultman intervjuat har bakat pizza innan de kom till Sverige. Men många har en småföretagarbakgrund, sin egen arbetskraft och arbetsvillighet, och ett socialt nätverk i branschen.

— Detta är delförklaringar till att många som "hamnat" i branschen ändå är nöjda och stannar kvar. En annan delförklaring är att det kan handla om personer som på grund av till exempel krig har en bristfällig skolgång med sig till Sverige. Alternativet högre studier är då inte aktuellt, utan målet blir att skaffa sig en försörjning, säger Henrik Hultman.

Att starta en pizzeria är relativt lätt, men att få snurr på verksamheten är desto svårare.

— Det är ett hantverksyrke med ganska svårförvärvade kunskaper. Vill man ta någon krona mer betalt för pizzan måste den vara lite godare än konkurrentens, och då måste man veta vad man håller på med, säger Henrik Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om