Landsbygdsvisionen är klar för samråd

En sak skiljer sig markant mellan nya översiktsplanen för landsbygden och den från 1991: snabb internetuppkoppling börjar bli lika viktig som affär och skola utanför centralorten.

Katrineholm2015-10-02 09:07

Den tolkningen gör i alla fall Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, av förslaget till ny översiktsplan för landsbygden. Nu ska planförslaget ut på samråd efter ett beslut i kommunstyrelsen.

En översiktsplan är ett dokument som ger en fingervisning om kommunens planering och vision på lång sikt. Först ut av de nya översiktsplanerna var den för staden Katrineholm som antogs i november förra året. Och nu ska det alltså samlas synpunkter på samrådsförslaget för landsbygdens egen plan.

Projektorganisationen för planen bildades våren 2012 och om drygt ett år beräknas översiktsplanen ligga på kommunfullmäktiges bord.

Under resans gång fram till det nu färdiga förslaget har många fått tycka till. Barn och ungdomar har tillfrågats om vad som är bra och mindre bra med att bo på landet, det har varit medborgardialogmöten i kommunens alla hörn och tankesmedjor har fördjupat sig i de mest brännande frågorna för landsbygdens framtid.

Den översiktsplan som fortfarande gäller är från 1991 och har således många år på nacken. Den nya planen är tänkt att blicka fram mot en hållbar utveckling och landa i år 2030. Då ska kommunen enligt målet ha 40000 invånare och visionen är att 1200 nya bostäder ska skapas på landsbygden.

En utveckling av kransorterna och möjligheter till ett sjönära boende finns i planen, tillsammans med en strävan efter att värdera natur- och kulturvärden högt. Björkvik, Valla, Sköldinge, Forssjö, Strångsjö, Äsköping och Bie ses som möjliga utvecklingsorter.

– Kommunstyrelsen är väldigt nöjd med översiktsplanen överlag. Den är lättillgänglig, har bra med illustrationer och är ordentligt genomgången, säger Dahlström.

Han anser att översiktsplanerna för stad och landsbygd tillsammans utgör en helhet som visar på de utvecklingsmöjligheter som kommunens närhet till huvudstaden ger.

– Min bild är, att nu seglar bredbandet upp som konkurrent till skolan och affären som det viktigaste för landsbygden. Skolan kan du resa till och handla kan du göra någon annanstans. Men att bo på landsbygden och att driva företag där går inte utan bredbandet. Det är otroligt viktigt.

Översiktsplanen 2030, del landsbygd ska nu ställas ut i två månader och sedan arbetas om efter inkomna synpunkter. Det slutgiltiga planförslaget beräknas kunna ställas ut sommaren 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om