Låga utsläpp men högre pris på värme

Låga utsläpp, men högre pris än genomsnittet. Så kan fjärrvärmesituationen i Katrineholm beskrivas, enligt en nyutkommen rapport.

Katrineholm2014-02-08 05:00

Sedan 2005 genomför branschorganisationen Fastighetsägarna mitt-Nord "Fjärrvärmerapporten", som jämför koldioxidutsläpp, priser och prisökningstakt på fjärrvärme i 16 kommuner.

Katrineholm är en av de granskade kommunerna, och det visar sig att fjärrvärmen här orsakar jämförelsevis låga utsläpp av koldioxid: 17 gram per kilowattimme under 2012. Det kan jämföras med Nyköping, vars fjärrvärmeverk släppte ut 47 gram koldioxid per kWh, eller jumboplaceringen Västerås, som släppte ut mer än tolv gånger så mycket koldioxid: 208 gram per kWh.

— Det beror på att vi har väldigt lite fossilt bränsle. Vi använder bara 1 procent olja, 99 procent är avfallsträ, eller flis från skogen, som räknas som koldioxidneutralt, säger Anna Axelsson, driftschef på kraftvärmeverket i Katrineholm, som ägs av Tekniska verken i Linköping.

Katrineholm får inte lika bra betyg när det gäller pris och prisökningstakt. Sedan 2005 har fjärrvärmepriset här ökat från 63,7 öre per kWh till 84,7 öre per kWh 2013, och med 4,1 procent det senaste året, visar branschorganisationen Svensk Fjärrvärmes prisstatistik. I hela landet ligger medelpriset per kWh på 81,6 öre, och har ökat med 1,94 procent sedan 2012.

Mile Elez, divisionschef Energi hos Tekniska verken i Linköping säger att Katrineholms goda betyg när det gäller utsläpp är orsaken till det något sämre betyget när det gäller pris.

— Vi har byggt bort det fossila bränslet. I Katrineholm använder vi biobränsle som vi betalar för.

Han berättar att den kalkylerade genomsnittliga prishöjningen för 2014 ligger på 1 procent.

I Katrineholm är den största fjärrvärmeleverantören kraftvärmeverket, som ägs av Tekniska verken i Linköping. I småorterna på landsbygden, Julita, Valla, Björkvik med flera, levererar Gimmersta energi fjärrvärme, och följer Tekniska verkets priser.

Fri prissättning råder för fjärrvärme, men sedan 2008 finns Fjärrvärmenämnden, vars uppgift är att medla mellan fjärrvärmebolag och fjärrvärmekunder. Det finns diskussioner om att även fjärrvärmen ska konkurrensutsättas.

— För många fastighetsägare finns det inget alternativ till fjärrvärme, säger Andreas Sjöberg, marknadsansvarig för Fastighetsägarna Mitt-nord, och den som skrivit Fjärrvärmerapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om