Låg prioritet på katmissbruk

Trots krympande tullbeslag befaras missbruket av drogen kat vara ett växande problem. I Katrineholm har varken polis eller sociala myndigheter en aning om hur utbrett det är.

Katrineholm2013-06-04 06:00

Ett par, tre gånger i månaden. Så ofta levereras den illegala drogen kat till Katrineholm.

Det uppger källor i stadens somaliska befolkning till kkuriren.se. Uppgiften kan inte bekräftas från myndighetshåll; effekterna av kat syns inte på gatan och dess utbredning är dunkel.

I Katrineholms kommun ger öppenvårdsteamet Mercur råd och behandlingshjälp till missbrukare. Enligt alkohol- och drogterapeuten Johnny Kalén saknas helt erfarenhet av kat.

- Vi kommer inte i kontakt med drogen alls och har inte stött på någon som har problem med den. Kanske uppfattas den inte som en drog av dem som använder den.

- Jag pratade med en kille som sa "Vadå drog? Kat tillhör ju vår kultur", bekräftar Oscar Nissfolk som leder polisens störningsgrupp i Katrineholm och Flen.

På båda orterna förekommer kat rikligt, enligt polisens egna underrättelser. Men det görs få om ens något beslag.

Det gör däremot Tullverket. I fjol beslagtogs 11,6 ton kat i framför allt Skåne. Det var ett trendbrott jämfört med 2011, då beslaget uppgick till 18,3 ton. Beslagen hittills i år pekar dock på att trendbrottet kan vara blygsamt.

Tullen hoppas att Hollands kriminalisering av kat i januari ska få effekt på smugglingen. Sofia Hellqvist, pressinformatör vid Tullverket, är dock skeptisk.

- Det holländska beslutet kommer nog inte i praktiken att förändra smugglarnas tillvägagångssätt. Alla slags droger hittar in i landet på ett eller annat sätt.

Framför allt är det bland Sveriges somalier som den östafrikanska drogen brukas. Det är inte konstigt. Det har varit en tradition i Afrika och Arabien i mer än 800 år att tugga kat. Men drogen ger inte bara stimulans – den skapar beroende och anses hota folkhälsan i flera länder.

Också i Sverige höjs varningsflagg för att kat är ett växande problem. Bland annat Somaliska hälsoteamet i Rinkeby och Sveriges invandrare mot narkotika har larmat om familjevåldet och de ekonomiska problem som drogen för med sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om