Församlingen bildades vid Karinboda söndag den 27 augusti 1916. Sjutton personer var samlade den här dagen.
Under församlingens första år hölls de flesta mötena i små och trånga stugor ute på landsbygden. Några år senare byggdes Karinbodakapellet.
Så småningom ville dock församlingen till stan och hyrde olika lokaler i centrala Katrineholm.
1934 köpte församlingen kvarteret Källan och i december samma år sattes spaden i marken i korsningen Linnévägen/Eriksbergsvägen.
– Min morfar var byggmästare här. Han hette Arvid Andersson.
Det berättar Anders Nordling, som är ansvarig för den grupp som arbetar med jubileumsfirandet.
För på lördag ska de hundra åren celebreras
Det börjar redan under eftermiddagen med en historisk tillbakablick i musikens tecken. En av gästerna är Febe Björklund, vars pappa var gift med den första evangelisten i församlingen. Hon ska berätta hur församlingen bildades.
Efter sång och musik och en vandring tillbaka i tiden blir det middag i festvåning. 250 gäster väntas till bordet, bland dem flera tidigare föreståndare i kyrkan. Jubileet fortsätter även under söndagen.
Pingstväckelsen uppstod i USA under början av 1900-talet. Den tog sig snabbt över Atlanten. Under 30 år bildades omkring 500 församlingar i Sverige. Församlingen i Katrineholm bildades tidigt.
– Det fanns en statskyrka dit de flesta gick. Men pingströrelsen betonade särskilt den personliga upplevelsen av Gud, säger Henrik Thornell som har varit pastor i kyrkan sedan 2011.
När Pingstkyrkan i Katrineholm, som då hette Betaniakyrkan, stod klar för invigning 1935 fanns det 630 sittplatser i kyrkan.
– Det var fullsatt. Folk stod i gångarna. De fick inte plats, berättar Anders Nordling.
I dag har församlingen omkring 370 medlemmar.
Församlingen hade en topp i slutet av 70-talet sedan har medlemsantalet sjunkit.
– Jag tror fortfarande att folk tror på Gud, men man går inte i kyrkan, säger Henrik Thornell.
Många nya medlemmar i kyrkan i dag är invandrare.
– Vi har skickat missionärer ut i världen vid så många tillfällen. Nu kan vi lära av våra invandrare. De både tror på Gud och går i kyrkan, säger han.