Ett framtidsyrke och Sveriges viktigaste jobb kallas det, om kommunen själv får bestämma: Jobbet som undersköterska.
– Det är stor brist på både undersköterskor och sjuksköterskor i kommunen och vi tror att det är ett framtidsyrke eftersom vi ska bygga ett antal nya boenden framöver, säger Per Axelsson, utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm.
Tanken är att de ungdomar i årskurs 8 som går den fem dagar långa kursen så småningom ska söka till vårdgymnasiet och därefter ta arbete inom den kommunala vården.
Den teoretiska delen av kursen hålls på Ellwynska skolan och varar i två dagar. Därefter får ungdomarna praktisera på ett äldreboende eller boende för funktionshindrade.
– Det här är en bra introduktion för de som vill söka till gymnasiet sen, säger Lovisa Eriksson, vårdinformatör och undersköterska på Norrgläntan som tillsammans med undersköterskan Robin Blomqvist, som jobbar på Furuliden, håller i teorikursen.
Totalt finns 60 platser att söka och kursen är indelad i två grupper där den första drar igång den 13 juni. Förra året fanns 50 platser på 90 sökande och än finns tid att söka till sommarkursen, sista dag är den 16 maj, berättar Per Axelsson.
Så vad får man lära sig på dessa fem dagar?
– Vi lägger stor vikt vid bemötande, säger Lovisa Eriksson.
– Bemötande är A och O eftersom vi jobbar med människor, säger Robin Blomqvist.
Därutöver får deltagarna ta del av ett litet smörgåsbord av vad man bör veta som undersköterska: värdegrund, bäddning, matning, puls, blodtryck, diabetes och sekretessregler. De ska även få träffa ambulans, räddningstjänst och vårdhund.
– Under praktiken blir det mest jobbskuggning, men man får även hjälpa till med saker som att bädda sängar, sociala aktiviteter och att servera lunch, säger Robin Blomqvist.
– Deltagarna lottas ut till olika boenden och får inte välja själva, påpekar Per Axelsson.
För Lovisa Eriksson gick vägen till yrket som undersköterska via en uppmuntrande mamma och Ellwynska skolan. För Robin Blomqvist låg yrket i släkten sen länge.
Lugn, snäll och empatisk är tre personlighetsdrag som Lovisa Eriksson lyfter fram hos en bra undersköterska.
– Jag brukar tänka på hur jag själv vill bli bemött, säger hon.