En av programpunkterna under kungaparets besök i Katrineholm är att träffa Neem, kort för Nätverk för entreprenörer från etniska minoriteter. Joyce Kimwaga Lundin, ordförande för nätverket, kommer att berätta om dess arbete för kvinnor med invandrarbakgrund som står långt ifrån arbetsmarknaden.
- De som inte har kontakt med majoritetssamhället och som inte kan svenska har en lång resa att göra. Det praktiska arbetet kan vara en väg in i samhället, säger hon.
Ett resultat av Neem är African kitchen, ett entreprenörskaps- och integrationsprojekt som den ekonomiska föreningen Kameltorget står bakom. Projektet går ut på att få igång en livsmedelsproduktion som ska ge framför allt somaliska kvinnor jobb genom tillverkning av samosas, ett slags piroger, som förhoppningsvis ska säljas till matbutiker och restauranger framöver.
- Det är inte klart ännu. Vi jobbar så hårt vi kan för att allt ska bli klart tills kungen kommer, säger Joyce Kimwaga Lundin.
Maträttens ursprung är omtivstat; Indien enligt somliga, Östafrika enligt andra. Oavsett är samosan ett litet friterat degknyte som fyllts med grönsaker, kött eller fisk. Degen är gjord på vetemjöl som bas, och fyllningen kan vara starkt kryddad. De samosas som tillverkas av African kitchen i Katrineholm har dock anpassats till svenska smaklökar.
- Tanken är att de här kvinnorna ska hitta en väg in på arbetsmarknaden. De kan inte språket men de kan använda sin kulturella kompetens. De kan göra de här pirogerna och de gör dem med stolthet, säger Joyce Kimwaga Lundin.