Sedan 1999, alltså i över 25 år, har akuten på Kullbergska sjukhuset bemannats enligt ett särskilt schema för läkarna. Det handlar om fyra anställda läkare, som arbetat 24 timmar långa arbetspass. Läkarna har bemannat akuten fem dygn vardera per månad, varav minst ett dygn på helgen. Övrig tid har bemannats av timanställda. Läkarna utgör akutjouren och är på plats på sjukhuset hela dygnet.
Men med ny tillämpning av reglerna för dygnsvila som trädde i kraft den 1 februari 2024 har Kullbergskas system hamnat i blåsväder.
– Egentligen är det inget nytt. Reglerna har funnits i tio år, men Sverige har inte följt dem. Det är anmälan till EU-domstolen som gjort det aktuellt, säger Christoffer Öqvist, (M), regionstyrelsens ordförande.
Att man ens haft läkare som jobbat så långa pass har med bland annat pendling att göra, säger Öqvist.
– Framförallt är det i vår verksamhet svårt att rekrytera personal. Det här har varit enda lösningen för att kunna bemanna akuten. Många reser ganska långt till sina arbeten, att då kunna ha längre arbetspass för att lösa livspusslet har varit lösningen, säger han.
Regionen har därför sökt dispens från regelverket från arbetstidsnämnden. Nämndens uppdrag är att pröva frågor om dygnsviloregler. Dispensen söktes redan hösten 2023, men nu i dagarna har arbetstidsnämnden fattat sitt beslut, som innebär att Region Sörmland inte får dispens för dygnsarbetspassen.
Arbetstidsnämnden skriver att regionen inte uttömt alla möjligheter som finns att bemanna akutjouren. "Regionen har till exempel inte prövat att förlägga 12-timmarspass", enligt nämnden.
Det håller inte Christoffer Öqvist med om:
– Nej, jag håller inte med om att vi inte prövat. Vi har under alla år prövat andra lösningar. Men det är helt klart så att vi inte får fortsätta med dygnspassen.
Beskedet från arbetstidsnämnden är helt nytt och både Christoffer Öqvist och hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson säger att man kommer att presentera förslag på lösningar inom den närmaste tiden.
– Det gäller nu att hitta medarbetare som accepterar en ny lösning. Det kommer att vara en utmaning och vi har inget besked just nu, säger Magnus Johansson.
I dagsläget, säger Christoffer Öqvist, finns inget hot om att lägga ned akuten på Kullbergska.
– Vi tror att vi kan lösa det här på olika sätt, men vi behöver titta på beslutet, säger han.
Nämndens avslag på dispensansökan var inte helt oväntat:
– Region Västmanland fick ungefär samma beslut. Det låg i farans riktning att vi skulle få ett liknande beslut.