Det var i slutet av april som Vårdförbundet slöt ett avtal med landstinget om en ökad satsning på sjuksköterskor med 70 miljoner kronor. Under 2016 ska 35 miljoner läggas på löneökningar och andra åtgärder för erfarna sjuksköterskor på vårdplatsenheter och akutmottagningar. Detta efter att sköterskor slagit larm på bland annat Nyköpings lasarett.
– Vi har valt att prioritera vårdplatsenheterna och akutklinikerna där behoven är som störst och där bristen på sjuksköterskor får störst konsekvenser för sjukhusens verksamhet, sa landstingsdirektör Jan Grönlund när avtalet var klart.
Men sköterskorna på Kullbergska är inte imponerade och de är kritiska till hur lite Vårdförbundet lyssnar på deras röster.
– Det är ett skämt, säger Pia Holm som jobbar som nattsköterska.
Det nya avtalet riskerar nu att splittra olika grupper av sjuksköterskor och fler kan komma att sluta sina jobb, menar flera av de sköterskor som tidningen har talat med.
– Ledningen tycker inte det här är så allvarligt så länge vi går hit, men en dag så går vi inte hit längre, säger Pia Holm.
Vårdförbundet tar åt sig av kritiken och har planerat in flera dialogmöten i maj på länets sjukhus. På Kullbergska sker ett möte den 18 maj där medlemmarna får komma till den fackliga expeditionen för att vädra sina åsikter. I Nyköping sker samma typ av möte den 19 maj.
– Vi har fått otroligt mycket reaktioner från medlemmar som inte innefattas av det nya avtalet, säger Lena Lindh som sitter i Vårdförbundets styrelse avdelning Sörmland.
Hon menar att Vårdförbundet ända sen i höstas i de centrala verksamhetsråden påtalat den ohållbara arbetssituationen på många avdelningar i länet.
– Vi kräver kortsiktiga lösningar och ett hållbart yrkesliv med vettiga arbetstider. Man måste ha tid att återhämta sig och jobba heltid tills man går i pension, säger Lena Lindh.
Men är det inte ett problem när era medlemmar inte tycker att ni jobbar för dem?
– Jo, det är klart att det är ett problem. Det enda vi kan lösa är att medlemmar kommer till oss och att vi kan vara mer synliga så de får prata med oss. Det är tråkigt när medlemmar inte tycker att vi arbetar för dem.