Under årets tre första månader har köttpriserna stigit kraftigt med upp emot 20–30 procent. Kommunens måltidsverksamhet tvingas därför slå i bromsen.
För att klara årets livsmedelsbudget tas det dyrare Krav-märkta ekologiska köttet bort från skolor, förskolor och äldreboenden. Genom att i stället servera konventionellt svenskt nöt- och fläskkött slipper kommunen i år undan en utgiftsökning med cirka 340 000 kronor.
Måltidsverksamheten köper under ett år cirka tolv ton nötfärs, 6,5 ton tärnat nötkött och tre ton fläskkarré. Prisskillnaderna mellan Krav-kött och konventionellt ligger just nu på 17 kronor per kilo nötfärs, tolv kronor per kilo tärnad nöt och 19 kronor kilot för karré.
– Vi följer prisbilden kontinuerligt. Nästa år kanske det inte alls ser ut som det gör nu, säger kommunens kostchef Camilla Wiström.
I januari trädde ett nytt livsmedelsavtal i kraft, vilket har inneburit att kommunen bytt ut ett flertal råvaror mot ekologiska. Målet är att servera 30 procent ekologiska och sex procent närproducerade livsmedel.
– Det klarar vi ändå, bedömer Wiström, genom att byta ut andra varor mot ekologiska, till exempel frukt.