Kortad planprocess ska gynna byggande

Många av kommunens detaljplaner mals onödigt länge genom beslutskvarnen. Det tycker samhällsbyggnadsförvaltningen, som vill korta planprocessen för att påskynda väntande byggprojekt.

Katrineholm2015-12-06 05:00

Avsikten presenterades i veckan för politikerna i bygg- och miljönämnden.

– Det lät som att hela nämnden tycker att det är en mycket god idé, säger nämndens ordförande Martin Edgélius (M).

Den 4 november antog nämnden detaljplanerna för ny förskola vid Skogsborg och bostäder på Åsgatan. I båda fallen var det fråga om så kallat enkelt planförfarande. Plan- och bygglagen medger en kortare process för sådana detaljplaner som inte är av väsentligt samhällsintresse.

Men processen blir ändå inte så kort som samhällsbyggnadsförvaltningen skulle önska.

– Den tar minst två och en halv månad. Samtidigt är bostadsbristen stor och vi har krav på oss att skynda på processen, säger Marie Malmström, en av förvaltningens planarkitekter.

Exemplen ovan gick efter nämndbeslutet vidare till kommunstyrelsen för beredning den 25 november. Därefter skickades planförslaget vidare till nästa, högsta, politiska instans: kommunfullmäktige. Där ska den klubbas den 14 december.

Det innebär att planerna för Skogsborg och Åsgatan kan vinna laga kraft först i början av januari 2016, tre veckor efter ett fullmäktigebeslut. I väntan på det står bostadsmarknaden och byggbranschen och stampar. Tid är pengar och här är tiden onödigt lång, ser Edgélius.

– Detaljplanen för förskolan är ett bra exempel. Där kan jag tänka mig att KFAB vill komma igång så snart som möjligt.

Vad förvaltningen vill se över, är möjligheten att låta den egna nämnden vara den enda beslutsinstansen för enklare detaljplaner. I Katrineholm gäller det majoriteten av uppdragen som Malmström och hennes kolleger arbetar med.

– På det sättet skulle vi få igenom fler planer på kortare tid och kan därmed ta fram fler nya. Det blir fler bostäder på kortare tid och mindre pappersarbete för oss, säger Malmström.

Liknande upplägg finns i många andra kommuner och Martin Edgélius ser inga juridisk hinder. Den lagreglerade processen med samråd, allmänhetens möjlighet att påverka och granskning av planförslaget påverkas inte.

– Efter vårt beslut i nämnden sker väldigt få, om ens några, förändringar alls i planerna. Därför är det onödigt lång tid som går innan de kan antas av fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om