I början av maj invigdes utställningen Växtkraft, där fem olika konstinstallationer visades i Katrineholms parker. Tre av installationerna var verk av förstaårseleverna på estetprogrammet vid Duveholmsgymnasiet, två installationer var gjorda av yrkesverksamma konstnärer.
I en vecka visades verken utomhus, men nu har de flyttat in på Lokstallarna, där de kommer att visas i ytterligare en vecka.
På onsdagskvällen var det vernissage, och eleverna och konstnärerna berättade om sina verk.
- Vi har gjort ett stort nät med en spindel i mitten och blommor i nätet. Spindeln ska symbolisera jorden, nätet är gemenskap och blommorna är människor, berättade Elin Dahlström och Emelie Andersson om sin installation.
Spindeln är målad som jordklotet och i hela nätet sitter färgglada blommor.
- Temat är växtkraft. Det var jättesvårt från början, vi hade en idé om att göra något på hela gatan. Men sedan tänkte vi på spindeln som håller ihop nätet, blommorna och allting, säger de om installationen, som satt på Hantverkaregatan.
Från balkongen inne i Perrongen svävar textilkonstnären Carina Marklunds celler. Av färgat fisknät och runda cellkroppar av tyg med screentryck har hon gjort cellerna, inspirerad av det latinska ordet "cellula".
- Det betyder "litet rum" på latin. Allting är uppbyggt av celler. Tanken är att man ska se helheten, att allt hör ihop.
Carina Marklunds celler satt uppsatta i träden runt fontänen i järnvägsparken.
- Jag har jobbat med celler tidigare, men jag fick den här idén när vi fick temat.
Den andra medverkande konstnären är Lena Appel. Hon har skapat en grå figur, som skulle ha kunnat växa upp ur marken.
Eleverna har växt med projektet, tycker deras lärare, BrittMarie Järnström-Lindell.
- Vi började prata gatukonst vecka fyra. Eleverna har varit drivna hela projektet och jag tycker att deras saker håller bra kvalitet, säger hon.