Företaget Elektrotjänst i Katrineholm AB skrev ett ramavtal för elarbeten med Katrineholms kommun 2012. Avtalet förlängdes sedan och gäller nu till 31 mars nästa år.
Ramavtalet innebär att Elektrotjänst har rangordning ett när kommunen behöver köpa in elarbeten, med vissa undantag som akuta ärenden där försäkringsbolag är inblandade. Kommunen får alltså inte köpa elarbeten av andra företag utan att fråga Elektrotjänst först.
Trots detta har kommunen köpt arbeten från andra företag för miljonbelopp, sedan 2012. Det hävdar en jurist som företaget har anlitat i en skrivelse till kommunen, daterad den 8 september.
– Ja, jag har anlitat en jurist. I övrigt har jag inget att säga, det här få ha sin gilla gång innan jag kommenterar något, säger Agne Carlsson, vd på Elektrotjänst.
Kommunjurist Staffan Källström, som är ansvarig för upphandlingsfrågor, har läst brevet men kan inte ta ställning till om ett avtalsbrott har skett eller ej.
– Vi måste göra en egen granskning och kontrollera sanningshalten i de här beloppen, och se om vi har gjort fel eller inte, säger han.
Enligt juristens skrivelse har två andra lokala elföretag fakturerat för 4,3 miljoner kronor under perioden, exklusive moms. Dessutom ska flera andra bolag ha sålt elarbeten, men de fakturorna har inte granskats än.
Elektrotjänst skriver att det här sammantaget har orsakat företaget ekonomisk skada och är "skadeståndsgrundande kontraktsbrott", men säger sig vilja undvika en rättsprocess.
"Till undvikande av rättslig prövning föreslår Elektrotjänst att parterna sammanträffar för diskussion om ekonomisk kompensation på grund av redovisat kontraktsbrott", står det i skrivelsen.
Vad man tänker kräva från kommunen för att inte inleda en rättslig process vill inte Agne Carlsson svara på.
Båda parter menar att det kan ta ett par veckor innan detta är utrett.
– Vi utgår från att vi har gjort rätt tills det visar sig att vi har gjort fel, säger Staffan Källström.