Till sommaren kommer grönsaker från Björkvik att kunna serveras på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden. Redan i höstas kontaktades MaryAnn Fargo och Martin Johansson, som driver småskaliga företaget Oasen på Åsen, av kommunen.
– Det var verksamhetsutvecklaren Peter Nisbeth och dietisten Frida Segerberg som var på jakt efter nya samarbetspartners för att få in lokalproducerade livsmedel till den offentliga måltiden och jag tyckte det var jättekul. Vi har tidigare haft lite samarbete med Nyköpings kommun då vi levererade grönsaker till ett gäng förskolor och tog hand om deras matavfall, berättar MaryAnn Fargo.
Under hösten kom kommunens representanter ut till parets gård i Björkvik.
– Förutom att få in mer närodlat och lokalproducerat i de kommunala köken, vill de även knyta kontakten med lokala producenter ur beredskapssynpunkt. Det är ett superbra tänk.
I början av mars blev det ett återbesök hos Oasen på Åsen och i veckan blev det klart med upphandlingsavtalet.
– Vi är jätteglada över att kommunen satsar på lokalproducerat och mindre producenter! Det är stort för oss som är ett litet företag. Vi har bokat en yta till kommunen och gemensamt kommit fram till vad som ska odlas. Sen kommer de att köpa in allt som produceras på den ytan, förklarar MaryAnn Fargo.
Totalt rör det sig om åtta odlingsbäddar på sju kvadratmeter vardera, så 56 kvadratmeter.
– Det är inga enorma ytor, men det kan ändå bli en hel del mat. Att avdela en bestämd yta åt kommunen gör det även enkelt för oss att särskilja det från vår övriga försäljning.
På de 56 kvadratmeter som kommunen har tingat ska det bland annat odlas squash, mangold, rödbetor och majrovor.
– Det kommer att bli två skördar på ytan, en under försommaren och en höstskörd. Vi kommer att leverera grönsakerna i samband med REKO-utlämningarna, för att tänka hållbart kring transporterna.
Kommunens dietist Frida Segerberg hoppas att kommunen kommer att kunna teckna avtal med fler småskaliga matproducenter.
– Vi är så klart jätteglada över att kunna höja kvaliteten på maten både inom äldreomsorgen, förskolor och skolor. Det finns många mervärden med de lokala avtalen, inte minst blir det tydligare för barnen hur grönsakerna kommer till tallriken.