En radio spelar dämpat i från sitt hörn av frukostrestaurangen. I köket förbereds dagens äggröra, pannkakor och bacon i ugnarna som är i full gång. Bland grytorna och skärbrädorna jobbar Sari Ericson, frukostvärdinnan på Hotel Statt i Katrineholm, flitigt för att förbereda dagens frukostbuffé.
Sari skyndar mellan köket och frukostbuffen för att hinna ställa i ordning allt innan hon öppnar för de hungriga gästerna. Hon kokar ägg, lägger upp alla pålägg snyggt och sätter igång kaffemaskinen.
– Det är viktigast för gästerna att det finns kokta ägg, bra bröd och så kaffe förstås, säger Sari.
Det varierar väldigt mycket vad som går åt mest på buffén. Det beror på gästerna och på årstiden. I år har det gått åt extra mycket frukt i sommarvärmen.
– Vi har många byggjobbare som bor på hotellet medan de arbetar på orten. De hänger ofta på låset och är här redan när vi öppnar, så de hinner äta innan de börjar vid sju. De äter normalt en rejälare frukost än de som bara är här på semester, säger Sari.
Sari tar fram brödet som levererats tidigare under morgonen och börjar lägga upp de olika frallorna i två brödkorgar som hon sedan bär ut till brödbordet vid buffén.
– Vi har alltid färskt bröd. Det är väldigt uppskattat av gästerna, säger Sari.
Hon lägger två av de stora limporna på varsin skärbräda och skyndar vidare för att göra färdigt frukostvagnen som en av gästerna har beställt upp till rummet.
– Det är en kvinna som vill överraska sin man. Hon har beställt lite av vad de vill ha. Yoghurt och ägg och smörgåsar med lite olika pålägg att för dem att välja av. Sedan har jag skurit upp lite melon och ananas. Men maken var tydligen väldigt morgonpigg, så vi skulle helst komma upp tidigt så han inte får för sig att gå ner till frukosten innan. Jag ska börja förbereda den nu så vi kan köra upp den åt dem, säger Sari.
När hon är färdig med allt låser Sari upp dörren och välkomnar de första gästerna. Nu har klockan hunnit bli halv sju och det märks på gästernas dämpade röster att det fortfarande är tidigt på morgonen och att många säkert är lite morgontrötta.
– Frukosten är jätteviktig för våra gäster. Oftast är själva frukosten det sista intrycket gästerna får av ett hotell innan de åker hem. Det vet man ju själv hur det är när man är på semester, säger Sari Ericson.