Turerna har varit många sen beskedet att Fotografens café och bistro skulle stängas för gott. Jakten på en krögare villig att ta över lokalerna har varit intensiv, men nu är avtalet påskrivet.
Det blir de nyblivna restaurangföretagarna Rojeeh Matto från Norrköping och Gabriel Lahdo från Södertälje som nu gör entré med sitt koncept.
– Jag har jobbat som kock i elva år över hela Sverige, på allt från kvarterskrogar till fine dining-restauranger. Det är vår dröm att driva en egen restaurang och vi är väldigt taggade, säger Rojeeh Matto som bland annat kan bocka av exklusiva restauranger som Frantzén, Hantverket och Himlen i Stockholm på sin meritlista.
Gabriel Lahdo har även han jobbat som kock, bland annat på Gotland.
Beslutet att satsa på en Katrineholmsrestaurang togs snabbt.
– Första gången jag och Fredrik Ydevall pratade med varandra var i början av maj, så det har gått väldigt fort. Vi har här och kollade den 6 maj och jag kände direkt att det här är stället jag vill driva, säger Rojeeh Matto.
Han blir den som kommer att ha huvudansvaret som köks- och driftchef på blivande restaurangen Ljusgården kitchen & cocktails.
– Nu söker vi personal via sociala medier och ska också lägga ut på Platsbanken. Det blir något av ett familjeföretag, för brorsan och min fru kommer också jobba här. Vi känner inte till Katrineholm så mycket än, men det verkar finnas många pizzerior här, konstaterar Rojeeh Matto.
Vad kommer ni ha för inriktning?
– Vårt koncept blir en blandning av många kök. Allt från fine dining till vanliga klassiker. Matlagning för mig är känsla. När man äter något gott öppnar sig en helt annan värld.
Blir råbiffen kvar på menyn?
– Den kommer vi såklart behålla. Jag har förstått att det har varit Fotografens favoriträtt, säger Rojeeh Matto.
Hittills i sin karriär har han jobbat med många stjärnkockar, både svenska och utländska. Det nätverket han byggt upp kommer att strö stjärnglans över köket i den nya restaurangen.
– Vi kommer att ha gästspel med kända kockar och det hoppas jag kommer att locka gäster från både Katrineholm och utifrån. Till en början kommer vi att köra en sommarmeny tills vi fått lite mer kött på benen, men sen ska vi bjuda på matlagning från hela världen. Allt från franskt till libanesiskt, lovar Rojeeh Matto.