En ny lag gäller från årsskiftet. Den heter lagen om effektivare ränteavdragsbegränsningar, och den sätter stopp för det upplägg som gör att låntagaren får göra skatteavdrag för sina räntekostnader samtidigt som långivaren inte beskattas för ränteintäkterna.
Lagändringen har medfört att Katrineholms kommun, likt 16 andra kommuner i landet, har avvecklat de interna lånen till Katrineholms fastighets AB, KFAB, och Katrineholms vatten och avfall AB, KVAAB. Men Skatteverkets tolkning av den nya lagen öppnar upp för att kommunala bolag inte behöver omfattas.
KFAB: ekonomichef, Per-Åke Perman, anser att lagstiftaren eller Skatteverket borde ha varit tydligare med hur reglerna ska tolkas innan lagen trädde i kraft. Han ser att bolaget och i förlängningen även Katrineholms kommun blir utsatt för en högre ränterisk, när bolaget lånar externt.
- I och med att vi har en självkostnadsprincip för uthyrning av de kommunala verksamhetslokalerna så är det en gemensam fråga att hantera utvecklingen av de framtida räntekostnaderna, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) anser dock att bolagen ska låna externt, i stället för att låna genom sin ägare. Upplägget blir "renare" på det viset, enligt Dahlström.
- Bolagen ska stå för sina risker och hantera dem på affärsmässiga grunder, säger han.
Kommunens ekonomichef, Sari Eriksson, delar Göran Dahlströms uppfattning. Hon berättar också att kommunen lyssnat till rekommendationer från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting innan den fattat beslut om att avveckla de interna lånen.
KFAB har tidigare lånat 400 miljoner kronor från kommunen, KVAAB 250 miljoner kronor. Efter att de interna lånen betalats tillbaka har Katrineholms kommun kunnat lösa sin egen låneskuld på 250 miljoner kronor. KFAB har tagit över kommunens lån på 210 miljoner kronor hos Kommunivest.