KK-TV: Klimatsmart på skolans meny

Nu är det klimatsmart ända ner i serveringsfaten på två av kommunens skolor. Utmaningen är att ändra sättet att arbeta utan att det får kosta mer.

Katrineholm2013-10-18 05:00

Torsdagens skollunch är över på Nyhemsskolan. Det ekar i den tomma matsalen när kökspersonalen packar ihop för dagen. Kvardröjande doft av korv stroganoff försvinner när doften av rengöringsmedel tar över.

När barnen återvände till Nyhemsskolan och Forssjö skola i augusti var skolköket och matsalen som de brukar vara, på ytan. Men ordet klimatsmart hade smugit sig in i större utsträckning än vanligt bland köksredskap och råvaror.

Projektet heter Ekomat, men omfattar mer än ekologisk mat. Salladsbordet är större, biffarna är gjorda i köket där även den miljömärkta fisken är stekt, de vegetariska recepten är mer utvecklade och brödet är bakat på plats under soppdagarna. Arbetet med att minska matsvinnet har också intensifierats, och en ny svinnmätning görs under hösten.

Det är några av de saker som kökschefen på Nyhemsskolan, Henrik Lilja, har ändrat under hösten. Mycket av maten lagades från grunden redan tidigare, men nu har det blivit mer av den varan.

— Jag fick frågan om jag ville göra detta och tyckte att det lät väldigt intressant. Det blir en slags utmaning, säger Henrik Lilja.

Det är mycket jobb som läggs ner av honom och kommunens kostsamordnare Robert Henriksson som är ansvarig för projektet. Att tänka om och nytt och få det att fungera praktiskt kräver en hel del. Men än så länge har det gått bra, och projektet är i fas med budgeten.

— Vi följer inte kommunens matsedel slaviskt, berättar Robert Henriksson som också säger att lärare och rektorer har blivit informerade om projektet för att i sin tur förklara för barnen vad som pågår.

— Det är en process, att få barnen att smaka och prova, säger Robert Henriksson.

— Barnen är lite svårflörtade ibland när det gäller den vegetariska maten, säger Henrik Lilja.

Den svåraste utmaningen är att hitta produkter, säger både kökschefen och kostsamordnaren. Att få tag på kravmärkt köttfärs är inte alltid gjort i en handvändning, och det handlar också om upphandlingsfrågor. Hittills har inköpen gått från 17 till 49 ekologiska artiklar.

Henrik Lilja har märkt att vissa rätter går hem mer än andra, som det brukar vara.

— Köttfärssåsen, köttfärslimpan, potatismoset...

— De flesta äter rätt bra.

Projektet pågår till årsskiftet. Henrik Lilja skulle gärna hålla på längre. Han siktar in sig på att, i den mån det är möjligt, fortsätta med det nya arbetssättet även nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om