Ken Ring har hittat hem

Han var med och grundade svensk hiphop och blev dess mest skandalomsusade huvudperson. I biografin "Livet" berättar Ken Ring om hur Sveriges svarta får hittade hem - och musiken som gjorde det möjligt.

Katrineholm2014-10-01 14:48

Klockan är sex på morgonen och dimman över Hässelby i Stockholms nordvästra förorter är ogenomtränglig. En glödande cigarett möter upp i villaområdets morgondis.

– Ledsen för röran, jag avslutar Lisebergs sommarsäsong i dag, så vi drar ner med hela familjen, säger Ken och slänger cigaretten i rabatten medan vi kliver in i familjens radhus.

Vi slår oss ner i divansoffan medan barn och vänner packar och stimmar runt omkring oss. Förväntansfulla rop studsar mellan rummen, Ken ser glad ut.

– För första gången har jag struktur på livet. Allt känns jävligt okej nu, det är ungefär där jag står, säger Ken Ring.

Mycket har hänt sedan barndomens hemlösa nätter på tunnelbanan mellan Hässelby och Hagsätra.

Berättelsen om Ken är allmängods vid det här laget: Hur han som 14-åring hamnade på gatan efter att hans mamma Rebecca gått bort i cancer. Genombrottet med singeln "Mamma" och kungahus-skandalen 1999. Hur singeln "Själen av en vän" och tv-programmet "Så mycket bättre" ledde till ett återtåg i offentligheten 2013.

Men detaljerna ur årtiondet däremellan, när han sålde skivor på jourlivs i Hässelby och droger till alla från Snoop Dogg till James Brown, är mindre kända. Det ändras den 24 september, då självbiografin "Livet" når bokhandeln

– Självklart kommer det att bli löpsedlar, några grejer är rätt seriösa. Men jag hoppas att folk läser till sista sidan: Om man ser vad jag känner och tänker, hoppas jag att man förstår mig.

Ken Ring är på många sätt en omöjlig ekvation. Berättelsen från "Så mycket bättre", om förortskillen som reste sig ur fattigdom och kriminalitet och fick ordning på sitt liv, är sann. Men det är också hans andra sida: langning, grov misshandel, år av kriminalitet - det finns människor som aldrig kommer att förlåta den 35-årige rapparen.

– Det är saker jag gjort. Folk får gärna reagera starkt. Det gör jag själv när jag ser tillbaka på mitt liv, säger Ken Ring.

Som när Ken bjöd in Sveriges hiphopelit - Timbuktu, Petter, Looptroop Rockers med flera - till en inspelning till förmån för Kenyas barn 2004. I själva verket skulle han råna dem, men ångrade sig i sista sekunden.

Efter att ha friats i ett mål kring en kokainhärva där han riskerade åtta års fängelse fick han nog. I dag är det familjen, både den i Sverige och mammans släkt i Kenya, som står i fokus.

– Min dröm var att bli världens största rappare, men jag har insett att det aldrig kommer hända. Så nu har jag nya mål. Jag vill försöka förändra, om det är att bli politiker i Kenya eller bygga en fabrik där, det får bli vad det kan bli, säger Ken.

I nuläget ger Ken ekonomiskt stöd till ett 30-tal personer i Kenya. Dels till hans mammas släktingar, men också flera av ungdomarna i hans fotbollslag K.R.A.C.K. United. Med pengarna från boken hoppas Ken nu kunna färdigställa sin resort, öka produktionen i sin nyköpta mjölkfabrik och starta en kenyansk hiphopetikett. Engagemanget är ett sätt "att ge tillbaka för all idioti jag gjort i livet", enligt rapparen själv.

Ken Rings berättelse bildar en strid ström av genomtänkta beslut och oåterkalleliga misstag, som kanske inte passar in i någon annan dramaturgi än "Livet": en berättelse där hjälten och skurken är samma person.

Ken räknar själv med att aldrig bli folkkär, men så är han också en outsider i branschen: Trots att bara 4 låtar har nått radiorotation på 16 år har han en av svensk hiphops mest hängivna fanskaror.

– Om jag skulle snida om mig och börja gästa en massa kändisprogram: det är inte vad de som gillar mig vill. Ken Ring måste på nåt sätt vara Ken Ring, för det är vad som har byggt min karriär.

Vid sidan av huvudpersonen är biografin även berättelsen om svensk hiphop. Om en grupp tonåringar med namn som Petter, Feven, Ayo, Titiyo och Dogge som hängde i Kungsträdgården på 90-talet, och hur de skapade en subkultur som växt till Sveriges största. Men också en berättelse om hur Ken Ring blev landets första gangsterrappare, en roll han är kluven till i dag.

- Jag känner att jag står och har stått för det som gör att ungdomarna gör fel saker. Jag vill inte att folk ska gå den vägen som jag har gått, där bara en av tusen klarar sig. Samtidigt som jag älskar fet hiphopmusik, gör jag låtar ibland och tänker: "fan, det här kommer bara folk sitta och puffa till", fattar du vad jag menar?

Så det blir ingen ny "Cutta dom" i framtiden?

- Det är precis det som är grejen: för nu har jag skrivit boken och gjort "Så mycket bättre". Jag vill göra hårda grejer nu. Min nästa platta kommer bara vara jävla bangers, säger Ken Ring och skrattar.

Fästmön Camila ropar från uppfarten. Barnen är på plats, det är dags för avfärd. Familjens minibuss börjar rulla mot Liseberg medan solen går upp över Hässelby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om