Det hela började med en första syrlig öl tillsammans med pojkvännen på en lokal bar, det var någonting helt annat än den öl de brukade dricka hemma i lägenheten. Det matintresserade paret rotade fram sin största kastrull ur köksskåpet och fem liter öl senare kunde de konstatera ett lyckat första bryggningsförsök. Det nya intresset skulle inom några år komma att sysselsätta dem på heltid.
Intresset för mat började gro redan i skogarna utanför Bie där Anna Claesson växte upp. Därifrån var det självklart att stigen ledde vidare till Lindengymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram där hon fick upp ögonen för matförädling på riktigt.
Efter att ha fördjupat sig i miljö och måltidsvetenskap började hon experimentera med fermentering. Syrade grönsaker, indonesisk tempeh och surdegar trängdes i köket efter arbetspassen på restaurangerna.
– Det är någonting poetiskt med att låta mikrober förädla maten. Man skulle kunna säga att det är mikroorganismerna och jästsvampen som skapar ölen. Vi skapar bara bra förutsättningar för dem så att de kan göra sitt jobb, säger Anna Claesson.
Efter några kringflackande år med livet i en ryggsäck bestämde sig Anna Claesson för att det var dags för ett lugnare liv. Hon och pojkvännen köpte en bostadsrätt i Strömstad. Det blev en liten lägenhet och deras ölbryggning fick inte längre plats. Efter noggrann övervägning hyrde de in sig i en mindre källarlokal och utökade hobby-bryggeriet. Det blev startskottet som tog Fermenterarna från hobby till verksamhet, 2018 sålde de sin första öl.
Det stora genombrottet kom på en öl och whiskeymässa i Göteborg, där de deltog kort därefter. Paret var där med fyra olika sorters suröl. Tre syrliga fruktöler och en syrlig öl med kolatoner från rostad malt.
– Det var väldigt nervöst. Vi hade egentligen aldrig träffat våra slutkunder tidigare, utan bara sålt till lokala pubar. Responsen vi fick var fantastisk, berättar Anna Claesson.
Efter mässan blev det rusning till bryggeriet och ölen sålde snabbt slut. Sedan dess är det mer regel än undantag att ölen är slutsåld. Trots att de nu har flyttat till en 550 kvadratmeter stor lokal med tio jästankar. Idag exporterar de öl till både Europa och Asien, och marknadsföringen har mer eller mindre skött sig själv. Köparna kommer till dem.
Varken Anna Claesson eller hennes pojkvän kunde mycket om bryggprocessen eller branschen innan de bryggde den första satsen öl hemma i köket. De har experimenterat friskt både med ölen och företaget för att nå hit.
Utöver att brygga öl så designar Anna etiketterna till burkarna. Eftersom de idag har flera tankar kan de experimentera med smaksättningarna och var och en av burkarna får sin egen design. Varje månad brygger de omkring tio olika sorters öl om 1000-2000 liter, per sort.
– Vi har egentligen inte planerat något av det här. Jag har inte tänkt på mig själv som en entreprenör innan utan saker har fallit på plats varefter tiden gått, säger Anna Claesson.
Sedan mars i år arbetar de båda heltid på mikrobryggeriet. Förhoppningen är att den osannolika resan ska fortsätta, men i lugnare tempo.
– Jag har på något sätt alltid kunnat hitta en lugn trots turbulensen de senaste fyra åren. Det har varit en helt fantastisk resa som ingen av oss hade vågat drömma om, säger Anna Claesson.