Katrineholm har både flest och högst andel 65-plussare bland förtroendevalda i länet. Det handlar om 70 personer, eller 38,5 procent, enligt statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram. Rikssnittet ligger på 31 procent.
En som inte ingår i den gruppen är 21-åriga Mariam Yassin, socialdemokratisk ledamot i fullmäktige och bildningsnämnden i Katrineholm. Hon säger att de äldre politikerna lyssnar på de yngre, men inte har samma fokus på ungdomsfrågor.
– De fokuserar mer på sina vänners frågor och skriver motioner som påverkar dem, som äldreomsorg. De har svårt att se ungdomsperspektivet.
Som betydligt yngre än många andra i fullmäktige, kan hon bidra med andra synvinklar.
– Jag tog studenten för två år sedan och fick mitt första jobb för ett år sedan. Så jag har bra perspektiv på frågor som exempelvis varför unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Hon tror att det finns skäl till att få unga söker sig till partipolitiken.
– Många unga är politiskt medvetna, men de engagerar sig inte i partier utan i olika organisationer i stället.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är 69 år och tillhör därmed de äldre politikerna i Katrineholm. Han tycker att hans parti har en bra åldersblandning.
– De äldre har sin erfarenhet, men självklart skulle vi vilja ha in några som är väldigt mycket yngre. Men det är inte så lätt, varken i ett parti eller i andra föreningar. Det krävs en hel del hårt arbete inom politiken. De unga är nog redo för det, men i dag har de väldigt mycket mer att välja mellan och de prioriterar annat. Det är likadant inom sporten. Förr var alla med i en idrottsförening, i dag är det många som i stället idrottar på egen hand.
Nu i coronatider klassar Folkhälsomyndigheten äldre över 70 år som en riskgrupp som bör undvika sociala kontakter. I Katrineholm har många politiska sammanträden ställts in eller hållits med färre deltagare.
– Vi har följt myndigheternas råd om att hålla avstånd, och då måste vi vara färre i rummet. Vi är aktsamma om de äldre och har rekommenderat dem att avstå från möten och låta någon yngre delta i stället, säger Göran Dahlström.
En del möten har ersatts med digitala lösningar, vilket har ställt till det för vissa äldre som inte är lika bekväma med den moderna tekniken.
– Men förvånansvärt många äldre har hängt med och kunnat delta, säger Dahlström.