– Det känns kanonkul. Det blir en verklig "boost" för hela avdelningen, säger Mikael Kjellander, biträdande enhetschef på D-enheten.
Det började med att ett team om sju personer deltog i Sveriges kommuner och landstings nationella projekt "Bättre vård, mindre tvång". I och med detta utvecklade gruppen den nu prisade idén, som handlar om hur man ska kunna kartlägga drivkrafterna som ligger till grund för självskadebeteende.
– Det är just själva strukturen som är ny. Behandlingsmetoderna för att ta itu med beteendet kan fortfarande vara sådana som vi har använt förut, säger sjuksköterskan Andreas Dahlqvist, en av de sju som deltog i projektet.
I stora drag har teamet utarbetat en struktur där man identifierar varför en patient skadar sig själv. Man kartlägger drivkrafterna bakom beteendet för att bättra anpassa vården.
– Det de flesta tänker på när man nämner självskadebeteende är unga tjejer som skär sig med rakblad, säger Mikael Kjellander.
Han menar att detta blir problematiskt då det finns många grupper som inte passar in i den bilden, personer i alla åldrar och män såväl som kvinnor. Hur de är destruktiva skiljer sig åt lika mycket som varför de är det. De olika drivkrafterna till varför en patient skadar sig själv bottnar ofta i ångest, men även att vilja få uppmärksamhet, att "ge igen" på personalen eller att man vill sabotera sitt eget tillfrisknande kan ligga i bakgrunden.
– Genom att kartlägga drivkraften kan man hitta lösningar för varje individ, i stället för att alltid bemöta beteendet på samma sätt, säger Andreas Dahlqvist.
Delaktighet och konsekvens spelar också en stor del i strukturen. Personalen kan efter kartläggningarna jobba mer konsekvent i arbetet med patienten, då rutiner kring hur varje patients självskadebeteende tar sig uttryck och bör bemötas har jobbats fram i samarbete med patienten.
Avdelningen jobbar också med andra förändringar så som mer detaljerade morgonmöten. Dessutom har man skapat tillflyktsorter för patienterna. Lugna rum där de kan komma bort, då självskadebeteende har en smittoeffekt om det är flera patienter med samma problematik.
– Det här är ingen mirakelkur, men vi har sett en trend mot minskning av självskadetillfällen. Vissa har slutat helt med att skada sig själva, säger Mikael Kjellander.