Karsudden kan få högre säkerhet

Inom ett par år kan säkerhetskontroller, liknande de på flygplatser, vara verklighet på Karsuddens sjukhus.

Karsudden ska undersöka möjligheterna att införa inpasseringskontroll.

Karsudden ska undersöka möjligheterna att införa inpasseringskontroll.

Foto: Arkivfoto/Marie Pedersen

Katrineholm2019-07-29 21:02

Karsuddens regionsjukhus strax norr om Katrineholm, är en av sju rättspsykiatriska kliniker med säkerhetsklass 2 i landet. De övriga med samma säkerhetsklass är belägna i Stockholm, Sala, Växjö, Sundsvall, Säter och Vadstena och de har redan infört inpasseringskontroll för både personal, patienter och besökare.

I juni fick dock Karsudden klartecken från huvudmannen, Region Sörmland, att inleda en förstudie och projektering för att undersöka förutsättningarna för att införa inpasseringskontroll, liknande de system som finns på flygplatser.

– Vi har byggt om sjukhuset sedan 2013 fram tills nu i februari och tidigare har det inte varit möjligt att införa det, säger Kenneth Hultman, ekonomichef och biträdande verksamhetsområdeschef på Karsudden.

Inpasseringskontrollen ska gälla alla: personal, besökare och patienter som haft permission utanför sjukhuset.

Det finns alltid risk, säger Kenneth Hultman, att saker som inte ska komma in på sjukhuset kommer in. Det kan handla om allt möjligt, som inte ska vara där.

– Det har hänt att vi har beslagtagit saker. Det var någon patient som fick in en kniv, när de beställt en annan vara och den kom med som bonus i paketet. Det är risker som vi nu vill förebygga.

För personalen kan inpasseringskontroll innebära mer krångel när man ska ta sig till jobbet, men, konstaterar Kenneth Hultman, också innebära ökad trygghet. Detsamma gäller patienterna.

– Det finns både för- och nackdelar. Kanske kommer de att tycka att det är tryggare med högre säkerhet.

Att Karsudden är den enda rättspsykiatriska kliniken utan inpasseringskontroll tror Kenneth Hultman har med ombyggnaden att göra.

– De flesta utanför sjukhuset tror nog att vi redan har det. Hade vi inte haft ombyggnaden hade vi kanske kommit längre.

Förstudien ska granska hur inpasseringskontroll kan lösas praktiskt, vad det kan komma att kosta, vilka konsekvenser det kommer att medföra. Studien beräknas vara färdig någon gång under 2020, och om beslut som krävs sedan fattas utan tidsspillan och beroende på om något kommer att behöva byggas om, tror Kenneth Hultman att systemet skulle kunna vara i drift under 2021.

– Men det är inte så att vi nu fått tillstånd att införa det, det vi fått tillstånd till är förstudien, betonar han.

Karsuddens sjukhus

Karsudden är landets största sjukhus för rättspsykiatrisk vård. Den som döms för brott, men som också bedöms ha en allvarlig psykisk störning, kan placeras här.

På Karsudden finns 143 vårdplatser på 13 avdelningar. Stockholms län, Västra Götaland och Region Sörmland betalar för ett antal platser var.

Karsudden har 360 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om