Kallbryggt kaffe allt hetare trend

Trenden att brygga kaffe fortsätter att växa. Men nu vill kunderna också dricka bättre kaffesorter och veta bönornas ursprung. Och i sommar ska det vara is i kaffet.

Katrineholm2016-07-02 06:00
<p>Det spår Johan Damgaard, grundare till kafferosteriet Johan & Nyström. Han är en kaffeälskare med totalkoll på kaffetrender. </p> <p>– Trendmässigt är det faktiskt så att Sverige ligger före resten av Europa. USA är trendsättare, sen tar det något år innan det kommer till Sverige, sedan Tyskland och sist Finland.</p> <p>I Sverige märks att lattetrenden inte längre tilltalar den stora massan. Det beror antagligen på dagens hälsotrend, tror Johan. </p> <p>– Tack vare fitnessvågen har folk blivit mer medvetna om att man inte kan hinka i sig en liter mjölk om dagen. Alla tränar och tänker på vad man stoppar i sig. Då vill man också dricka bra kaffe utan mjölk. Men jag kan själv njuta av en latte på lördagsmorgonen. </p> <p>I sommar kommer många kaféer att ha iskaffe på menyn och om det kalla kaffet görs på riktigt sätt ska det inte innehålla varken socker eller mjölk, menar Johan.</p> <p>– Sommarens stora trend blir cold brew coffee, kallbryggt kaffe. Det har visserligen funnits ganska länge i form av koncentrat och söta konserverade produkter. Men det krävs ett bra specialkaffe för att det ska smaka gott utan socker och mjölk. </p> <p>Kaffetrenden kom lagom till att Erik Jonsell och Victoria Lindkvist öppnade Sköna Gertruds te och kaffe i Katrineholm för fem år sedan. Här serveras bara specialkaffe. Alltså kaffe som har odlats, skördats och förädlats under ideala förhållanden, helt enkelt ett bättre kaffe. </p> <p>För den som vill ha en snabb kopp kaffe serveras "brasse-kaffe", färdigbryggt men av högsta kvalitet. För den som upphöjt sitt kaffedrickande till konst lockar ursprungskaff, vilket bryggs på beställning.</p> <p>– Ursprungskaffe kan delas upp i två varianter. I singel origin kommer kaffet från ett och samma område och har en ttydlig karaktär. Sedan kan man nörda ner det ytterligare en nivå och välja ett singel estate-kaffe där alla bönorna kommer från en gård, ur samma skörd, berättar Erik.</p> <p>Populärt hos Sköna Gertruds är Sumatra Gayo Mountain från Indonesien. Som om det hade varit ett vin beskriver Erik kaffet som fylligt, med fin balans mellan syra och fyllighet. Dessutom ekologiskt och fairtrade.</p> <p>– Det är jättegott. Våra kunder brukar fråga efter Nobelkaffet, det har serverats fyra år på Nobelmiddagen.</p> <p>Den heta trenden med de kalla kaffedryckerna har sin självklara plats.</p> <p>– Black tonic är kallt kaffe och tonic water och blev populärt hos oss förra sommaren. Och så serverar vi affogato, en kaffe- och glassdrink, och islatte. I Stockholm, som ligger lite före oss när det gäller trender, finns kallbryggt nitrokaffe. Det är kallt kaffe på fat som är lätt kolsyrat.</p> <p>I jobbet blir det mycket provsmakning för Erik som vill veta vad han serverar. Och ett antal espresso varje dag eftersom smaken berättar om allt står rätt till med maskinen. Gör Erik en kopp kaffe för njutning väljer han ett kenyanskt bryggkaffe.</p> <p>– Bärigt och med fruktiga aromer med mycket toner av svart vinbär och citrus. Det passar perfekt på sommaren. Jag njuter av kaffet, i slutet på koppen kan jag ta lite mörk choklad till.</p>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om