Kaffebråk spårade ur: Blodig misshandel på Karsudden

Det var när patienten skulle serveras kaffe som situationen på Karsuddens spårade ur. 
Tre av de anställda misshandlades – enligt ett åtal som lämnats in till Nyköpings tingsrätt. 

Jörgen Bragner är verksamhetschef på Karsuddens sjukhus, där en patients begäran om kaffe urartade i fjol. Nu åtalas patienten för tre fall av misshandel.

Jörgen Bragner är verksamhetschef på Karsuddens sjukhus, där en patients begäran om kaffe urartade i fjol. Nu åtalas patienten för tre fall av misshandel.

Foto: ..

Katrineholm2025-03-12 19:52

Nyheten i korthet

  • En patient på Karsuddens sjukhus misshandlade tre anställda i mars förra året. Mannen, som tidigare dömts för våldsbrott till rättspsykiatrisk vård, blev aggressiv när han inte fick kaffe och slog personalen med en penna.
  • Personalen fick allvarliga skador, inklusive en bruten hand, och kräver nu ersättning för kränkning. Mannen vägrar samarbeta med polisen och har flyttats till ett annat sjukhus.
  • Trots 35 incidenter av arbetsmiljövåld på Karsuddens sjukhus under 2021, menar verksamhetsområdeschefen att risken för våld är relativt liten, givet antalet patienter.

Patienten, en man i 25-årsåldern, dömdes 2021 för en rad brott i samband med att han stulit mat i en affär i Stockholmstrakten och börjat slåss med butikspersonalen, som uppmärksammade matstölden. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Den aktuella dagen på Karsudden i mars i fjol ville mannen ha kaffe. Han begärde att en ur personalen, som var upptagen med diskmaskinen, skulle ge honom kaffet. Personalen vid disken sa att han skulle be någon annan ur personalen, som stod närmare och var lediga. 

Den misstänkte höjde rösten och blev alltmer uppjagad och ska ha sagt att han tänkte örfila dem alla tre. Försök gjordes att lugna ned honom, men istället blev mannen mer högljudd och hotfull. Han började gå runt på avdelningen och uttryckte okvädingsord. En ur personalen gick fram och tog tag i mannens armar, varpå han slet sig loss och slog personalen i huvudet. Två andra ur personalen tog tag i mannen, men fick även de flera knytnävsslag mot huvud, hals, ansikte, armar och rygg. De tre ur personalen fick med gemensam ansträngning in mannen i ett rum och låste dörren. Efteråt hittades en blodig penna på golvet, som misstänks ha använts som tillhygge, eventuellt placerad mellan patientens knogar. 

En ur personalen hade märken på revbenen, blåmärken samt sår i huvudet. En av de andra blödde från huvudet efter slag med pennan och den tredje hade blåmärken, sår i huvudet som krävde stygn, samt en bruten hand. Personen vars hand bröts fick vara sjukledig från arbetet under lång tid och begär ersättning för det. Även de andra ur personalen kräver ersättning för kränkning. 

Mannen som anklagas har inte gått med på att delta i något förhör eller prata med polisen. Han åtalas nu för tre fall av misshandel. Efter händelsen har han flyttats till ett annat sjukhus för den rättspsykiatriska vården. 

Under fjolåret skedde omkring 35 incidenter som klassas som arbetsmiljövåld på Karsuddens sjukhus. De allvarliga tillbuden, till vilka misshandeln med penna räknas, var tre eller fyra under fjolåret. 

– Jag skulle inte säga att det är farligt att arbeta på Karsudden. Däremot finns det risker, som vi gör allt för att minimera, säger Karsuddens verksamhetsområdeschef Jörgen Bragner.

På Karsudden vårdas personer med psykisk ohälsa och efter varje incident görs händelseanalyser där man försöker svara på frågan om man kunnat göra något annorlunda, säkrare, tryggare, för både personal och patienter, säger Bragner. 

– Tänker man på mängden patienter vi vårdar och mängden incidenter är den ganska liten. Tittar vi på sjukhusets akutmottagning händer det saker där också. På tåget händer det saker. Vår fördel är att vi känner våra patienter. Men det sker ändå sådana här oförutsedda attacker. Ofta är det enskilda patienter som står för många av incidenterna. 

Tror du att det är möjligt att helt få bort våldet från rättspsykiatrin?

– Vi kommer nog aldrig att kunna säga att det inte finns någon risk. I så fall skulle vi behöva ha patienterna bakom säkerhetsglas. Och på samma sätt som med nationell säkerhet: om en enskild vill skada andra är det omöjligt att stoppa. Men tittar vi på patientgruppen, där alla har någon form av våldsbrott bakom sig och alla har psykisk ohälsa, tycker jag ändå det är en liten del som är utagerande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!