Hegewald är talesperson för de hittills 15 läkare som lagt sina avskedsansökningar på bordet. Enligt honom har divisionscheferna i landstinget diskuterat en nedläggning av medicinjouren på sjukhuset. Dan Hegewald säger att en sådan förändring skulle vara ett dråpslag mot Kullbergska.
– Utan medicinjour har vi inga AT-doktorer och utan dem får vi inga ST-doktorer. Medicinkliniken lägger därmed ner sig själv, säger Dan Hegewald.
Han konstaterar att läkarna som hotar att lämna sjukhuset i den nu aktuella konflikten har ett ansvar inför patienterna, men att de allra flesta har tre månaders uppsägningstid om hotet skulle verkställas. Det, säger han, ger landstinget tid att lösa personalfrågan.
Enligt Dan Hegewald vill läkarna se en fortsättning på den inriktning av arbetet som Ingela Iversen har drivit.
– Vi vill fortsätta att bygga och säkerställa den kvalitet vi har i dag, säger han och tillägger att doktorerna på medicinkliniken inte är några bakåtsträvare.
– Vi ska naturligtvis fortsätta att utveckla vården på bästa möjliga sätt. Det är inte fråga om att vi är emot en utveckling, utan hur den ska göras.
Dan Hegewald säger att det finns en förtroendeklyfta mellan personal och ledning.
– Den måste på något sätt överbryggas. Min erfarenhet säger att enda sättet är att på öppet och sakligt sätt föra en diskussion.
Angående ett eventuellt hot mot medicinjouren säger Svante Nyberg, divisionschef för medicin i landstinget, att han inte kan kommentera vad som har diskuterats på interna möten. Monica Johansson (S), landstingspolitiker från Katrineholm, säger dock att det finns en diskussion om hur framtidens jourlinjer ska se ut på Kullbergska.