Tidningen har tidigare berättat att läkarna på Kullbergska sjukhusets akutmottagning fortsätter att arbeta 24-timmarpass, trots att Arbetstidsnämnden har sagt nej till det.
Ärendet fanns inte med på dagordningen utan lades direkt på bordet när regionstyrelsen samlades till möte under tisdagen. Oppositionsrådet i regionen, Monica Johansson (S), var på plats på mötet.
Hon har inget emot att regionen går emot beslutet i Arbetstidsnämnden tillfälligt, eftersom läget är som det är.
Däremot är hon kritiskt till att man inte gjort något åt situationen, sedan de nya reglerna för dygnsvila trädde i kraft den 1 februari i fjol. Enligt dem ska alla anställda i kommuner och regioner ha minst elva timmars vila, varje 24-timmarsperiod.
Läkarjouren på akuten har dock haft dispens från reglerna om dygnsvilan. Fram till nu.
– Två år har vi känt till att vi skulle komma hit. Man har haft nästan två år på sig att lösa det här och man har inte kommit någonstans. Det är bekymmersamt. Jag känner frustration över att den politiska ledningen inte agerat i tid utan på tok alldeles för sent.
På Kullbergska sjukhuset jobbar fyra tillsvidareanställa läkare på den så kallades akutjourlinjen. Det innebär att de jobbar vardera fem stycken 24-timmars pass i månaden.
– Man säger att man pratat med de här fyra läkarna. De säger att de inte vill jobba tolv timmar. De vill jobba 24 timmar. Om det handlar om tolv timmar är de inte intresserade. Så kanske det är. Men då måste man börja titta på andra möjligheter, säger Monica Johansson.
Regiondirektören Magnus Johansson sa tidigare i veckan att man kommer att undersöka möjligheten att schemalägga på andra sätt samtidig som man ökar sina insatser för att rekrytera läkare till Kullbergska sjukhusets akutmottagning.
– När man vet att det är så här skört. Man vet att det är svårt att rekrytera. Varför har man då inte redan gjort de här utredningarna som man säger att man ska göra nu? säger Monica Johansson och fortsätter:
– Nu ligger vi verkligen under bilan. Det är bråttom och vi riskerar att inte få ihop någonting bra.
Ett annat bekymmer är, enligt Johansson, varslet på 700 personer som fortfarande finns kvar.
– Vem vill ta anställning under sådana förhållanden? undrar hon.