– Nej, det kan man nog inte säga, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson om huruvida det råder en trend som visar på en nedmontering av Kullbergska.
Hon nämner en rad saker som förändrats genom åren, men som hon inte tolkar som en nedmontering av vården.
– Utvecklingen går framåt, vi har färre vårdplatser för att vårdtiderna är kortare, när man exempelvis gör titthålskirurgi så kräver det inte lika långa vårdtider, sen har vi bättre mediciner och utredningar går kvickare för att man fått nya röntgenmaskiner, säger Monica Johansson.
Hon menar att den tekniska utvecklingen är viktig att beakta när man jämför nutid med dåtid.
– Om du tittar på Kullbergska för 30 år sen så var det många fler vårdplatser, så ja, det är en form av nedmontering. Men nu klarar man av mycket i hemmet, mer i öppenvården, vi har kortare vårdtider nu än tidigare, säger Monica Johansson som därmed inte förnekar att det är trångt på sjukhusen, men framhåller att det problemet inte är specifikt för Kullbergska.
Sedan länge har det funnits planer på att bygga om akuten på Kullbergska och många har frågat sig vad som blev av de planerna.
– Vi gjorde halt i byggplanerna för att vi blev tvungna att se över en del kostnader som sprang iväg. En del ytor blev större och skulle kosta mer. Det är viktigt att vi bygger rätt från början, annars blir det dyrt, säger Monica Johansson.
Totalt ska landstinget satsa fyra miljarder på ombyggnationer på länets sjukhus och Kullbergska är en del av det.
– Det finns egentligen inga planer på förändringar i våra grundplaner för Kullbergska. Bland annat ska godsmottagningen flytta in där ambulansen tidigare var, då får vi ett bättre flöde på sjukhuset, säger Monica Johansson.