Jobben i fokus i valprogrammet

Ett ganska lågmält valprogram, utan vidlyftiga vallöften men med mycket tal om jobb och välfärd presenterade Socialdemokraterna på måndagen.

Katrineholm2014-08-25 13:42

Jobben – den kanske allra mest klassiska S-frågan, präglar valprogrammet för Socialdemokraterna i Katrineholm.

Det var Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, Monica Johansson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden samt Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och tredjenamn på S-listan till kommunalvalet som i kafeterian på Kullbergska sjukhuset presenterade valprogrammet för kommande mandatperiod.

Under 2013, berättade de tre, ställdes frågor om vilka frågor man tycker är viktiga till omkring 2 000 slumpvis utvalda hushåll i Katrineholm. Omkring 500 svar kom in, som nu är en av grunderna till valprogrammet.

– Grunden handlar om jobben. Kullbergska är en av våra största arbetsplatser, därför är vi här symboliskt, sa Göran Dahlström.

I valprogrammet, som den här gången också innehåller en lättläst sammanfattning i slutet, framgår att S vill arbeta för fler jobb lokalt, både med nya företagsetableringar, men också inom det allmänna. I Katrineholm räknar S med tolv nya förskoleavdelningar, 30-40 nya jobb inom förskolan och – om S bildar regering efter valet – ytterligare ett 50-tal jobb inom skola och förskola.

– Vi kommer att kunna förstärka personaltätheten, sa Monica Johansson.

Handel, fler bostäder och bättre möjligheter till pendling nämndes också i presentationen av programmet, samt den nya satsningen på ett nytt äldreboende i närheten av Igelkotten. Ärendet är redan diskuterat i kommunstyrelsen och Monica Johansson berättade att det bland annat planeras för fler demensplatser. Hon berättade också att det försöksprojekt med mer ekologisk, svensk och närodlad mat i skolor och på boenden, som pågått en tid, ska permanentas vid en socialdemokratisk valseger.

S är inte främmande för att höja kommunalskatten om det krävs, men enligt Fredrik Olovsson ger det bättre effekt att höja skatterna på vissa områden.

– Det är bättre att ta bort sänkningar punktvis, till exempel ta bort jobbskatteavdragen för personer med inkomster över 60 000 kronor och höja restaurangmomsen. Höjs kommunalskatten drabbar det lågavlönade mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om