En tidig vår har satt fart på hemmaodlarnas vårbruk och det glädjer Gabrielle Ettehag, som driver Systrarnas trädgårdshandel i Katrineholm.
– Det har varit mildare än förväntat, så vi ligger två veckor i förväg. Folk är igång och det är najs, säger hon.
Bland uteborden, som dignar av plantor, strosar tidiga förmiddagskunder och botaniserar bland utbudet.
Så här i mitten av maj är penséeplanterandets tid förbi. Gabrielle Ettehag berättar att många nu efterfrågar det ätbara, som till exempel rabarber och sättpotatis. Men än tycks inte tankarna om det så kallade beredskapsodlandet slagit rot.
– Det är även fortsatt efterfrågan på örter och pollinatörvänliga växter. Trenden med att odla snittblommor håller i sig, men ska man dra det till sin spets skulle de få ge plats för mat. Vi behöver både det vackra och det vi stoppar i magen. Börjar yngre kunder odla fina blommor, kan det leda fram till att man även vill ha sockerärter och annat, säger Gabrielle Ettehag.
Sen länge svämmar Facebooks odlargrupper över av tips om hur man ska dräpa mördarsniglar. Nu har ett nytt hot seglat upp i form av den invasiva lövplattmasken Obama nungara från Sydamerika.
– Det är en rovmask som jagar. Den är platt och slemmig och rör sig helst uppe på jorden eller mellan krukan och växtens rotklump, förklarar Gabrielle Ettehag.
Handel med växter har fört den till USA och Europa och i slutet av 2024 hittades rovmasken för första gången i Sverige.
– Det blev ett väldigt pådrag när den hittades i Skåne under senhösten. I mars införde Naturvårdsverket ett förbud mot att inneha och sprida masken. Man vill på alla vis begränsa den och slår på stora trumman så att det inte blir som med den spanska skogssnigeln.
Gabrielle Ettehag berättar att alla som handlar med växter, även byggvaruhandlar och livsmedelsbutiker, är skyldiga att ha rutiner för att kontrollera importerade växter.
På Systrarnas trädgårdshandel har man gjort ett eget kontrollprogram och för att minska risken att få in masken handlar Ettehag mest svenska plantor som odlas på bord.
– De dagar vi får in växter måste någon plocka med det i flera timmar. Först ska växterna stå i karantän i ett dygn och sen ska varje kruka noga undersökas. Vi tittar på jorden, runt krukan, kollar rotklumpen och i och under plantbrättet. Våra leverantörer har samma krav och det har gjort att kostnaderna har ökat och leveranstiden har fördubblats för buskar och träd.
Än så länge har hon och kollegorna inte hittat någon mask, men skulle de göra det är regelverket tydligt.
– Då ska vi ta en bild och rapportera fyndet till Naturvårdsverket och vår leverantör. Sen ska vi frysa masken eller hälla kokande vatten på den.
Gabrielle Ettehag passar på att skicka med en uppmaning till privatpersoner som köper växter.
– Vi i branschen kollar allt, men om även privatpersoner kontrollerar växterna de tar med sig hem, kan vi slippa den invasiva masken.