Jakob, 37, och Bea, 43, öppnar exklusiva vinbaren för alla

Den mytomspunna vinbaren Mercurious i Katrineholm är vanligtvis en träffplats enbart för inbjudna gäster i slutet sällskap. 
Men för en kväll, onsdag den 28 maj, öppnar baren för alla som vill och kommer först till kvarn.
Då bjuds det på ett unikt gastronomiskt gästspel från Brasilien som genomsyrar smaker, råvaror och vin för kvällen.

Jakob Jansson och Bea Herrmann driver en av Katrineholms mest exklusiva och mytomspunna klubbar – vinbaren Mercurious – i ruffiga industrilokaler. Nu öppnar man baren för allmänheten – för en kväll.

Jakob Jansson och Bea Herrmann driver en av Katrineholms mest exklusiva och mytomspunna klubbar – vinbaren Mercurious – i ruffiga industrilokaler. Nu öppnar man baren för allmänheten – för en kväll.

Foto: Pressbild

Katrineholm2025-04-20 06:37

Nyheten i korthet

  • Den exklusiva vinbaren Mercurious i Katrineholm, vanligtvis endast öppen för inbjudna gäster, kommer att öppna för allmänheten den 28 maj.
  • Initiativtagarna Bea Herrmann och Jakob Jansson startade Mercurious för att utveckla den lokala matkulturen och skapa unika smakupplevelser.
  • För kvällen kommer den brasilianska stjärnkocken Pedro Soares att skapa en unik meny, vilket markerar en ny fas för vinbaren.

Få känner till den gamla industrilokalen på innergården vid hyreshuset på Djulögatan 67. Lokalen har varit både snickeri och karatelokal och står numera oftast tom – men inte alltid.

Här, i de ruffiga lokalerna, huserar en av Katrineholms mest exklusiva och mytomspunna klubbar – vinbaren Mercurious. En träffpunkt som uppstår lite då och då, när initiativtagarna får lust, och som kräver en personlig inbjudan och ett delat intresse för hantverksmässig utveckling av lokal mat och dryck samt unika smakupplevelser.

Mercurious startades för ett par år sedan av Bea Herrmann och Jakob Jansson i syfte att utveckla den lokala matkulturen. 

Egentligen kände inte Jakob och Bea varandra, det gjorde däremot deras respektive – Daniel Andersson och John Nilsson Herrman – och det var så allt började.

– Idén föddes under en kväll efter ganska mycket vin. Hela tanken med vinbaren är att folk ska upptäcka nya smaker och lära känna nya människor. Vi vill att vår matkultur ska utvecklas och det försöker vi göra med oupptäckta viner, teman och galna kombinationer, säger Jakob Jansson.

Från början höll Mercurious vinbar till i en annars tom lokal på Drottninggatan som numera är uthyrd. Den nuvarande lokalen på Djulögatan 67, där Mercurious hittills haft öppet tre gånger, fick man tag i med hjälp av Heimstaden.

Hittills har Mercurious haft olika teman för varje kväll.

– Vi hade bland annat en tatuerare här, säger Bea.

– Så 50 katrineholmare är märkta för livet, med vinglas och katter, säger Jakob.

Vinbaren drivs helt utan vinstintresse och är baserad på lust från initiativtagarna. "Hela idén med vinbaren är att folk ska upptäcka nya smaker och lära känna nya människor", säger Jakob Jansson.
Vinbaren drivs helt utan vinstintresse och är baserad på lust från initiativtagarna. "Hela idén med vinbaren är att folk ska upptäcka nya smaker och lära känna nya människor", säger Jakob Jansson.

Vinbaren drivs helt utan vinstintresse och är baserad på lust från initiativtagarna. Några gånger har det till och med gått med förlust trots att man försöker sälja mat och dryck till inköpspriser, utan påslag. 

Bea Herrmann och Jakob Jansson är inte heller ensamma om att driva Mercurious. Numera är det också Kristofer Winnerhed, John Nilsson Herrmann, Daniel Andersson och Andreas Sander som ordnar med mat, disk och musik.

– Vi ville göra det där som vi själva tyckte saknades. En smågalen plats för något nytt som kan vara både lyxigt och lite stökigt. Bra mat, svingoda viner och helst hela tiden massa oväntade inslag, säger Bea.

Ryktet om Mercurious har spridit sig i Katrineholm och även utanför. Den 28 maj testar man därför för första gången att ha öppet för allmänheten. Vinbaren har fått serveringstillstånd från kommunen och räddningstjänsten har besiktigat lokalen.

– Så det blir max 149 personer som får vara här inne samtidigt. Vi tänker lite större och lite galnare denna gång jämfört med vad vi gjort tidigare, säger Jakob.

För maten har hittills kocken Kristofer Winnerhed och John Nilsson Herrmann helt och hållet stått för. Bea Herrmann berättar att duon nästan tävlat med varandra i vilken rätt som skulle sälja bäst.

– Jag måste säga att det inte finns någonstans i Katrineholm där du kan äta så bra mat som här, enligt mig. Kristoffer och John har öppnat för många gastronomiska höjdpunkter hittills och det är jätteroligt att folk vågar prova, säger Bea.

Pedro Soares, utbildad i gastronomi i São Paulo, flygs in från Brasilien för att tillsammans med Mercurious huskockar att ta fram en helt unik meny.
Pedro Soares, utbildad i gastronomi i São Paulo, flygs in från Brasilien för att tillsammans med Mercurious huskockar att ta fram en helt unik meny.

Den 28 maj blir det ett unikt brasilianskt besök av en stjärnkock. Pedro Soares, utbildad i gastronomi i São Paulo, flygs in från Brasilien för att tillsammans med Mercurious huskockar att ta fram en helt unik meny. Pedro Soares bor och driver Puro oyster bar i Florianópolis. Under sin karriär har han arbetat på internationellt erkända restauranger som Noma, El bulli lab och Fäviken.

– Pedro har jobbat i Sverige och har bra koll på exempelvis svensk fisk och svenska bär. Så här kanske en gös från Hjälmaren möter ingredienser från Brasilien. Det ska bli oerhört spännande, säger Jakob som själv nyligen varit i Brasilien och utforskat landet som vinland.

Pedro Soares bor och driver Puro oyster bar i Florianópolis.
Pedro Soares bor och driver Puro oyster bar i Florianópolis.

Kommer det att bli fler kvällar som ni håller öppet för allmänheten?

– Det är bara för en kväll som det ser ut nu. Oftast är vi helt slut efteråt och brukar säga "aldrig mer", men det har hittills alltid ändrat sig. Det måste vara lustfyllt. Samtidigt har vi en dröm att någon gång få komma hit utan att jobba, säger Bea.

Hur säkrar man då en plats på Mercurious vinbar den 28 maj?

– Vårt Instagramkonto kommer att vara en portal där vi kommer att berätta när vi släpper platser. Det kommer bli olika sittningar men även bokade platser i baren. Eftersom taket är 149 personer så handlar det också lite om att vara snabb med att säkra sin plats. Skulle det sedan komma någon som släntrar förbi och vill komma in och det inte är fullt så kommer vi att släppa in den också, säger Jakob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!