Den 25 september stÀngde fiket och gÄrdsbutiken pÄ Liljedalen efter en lyckad första sommarsÀsong.
â Det har gĂ„tt över förvĂ€ntan. Vi trodde att vi skulle omsĂ€tta 50 000 första Ă„ret. Det omsatte vi bara i juli. DĂ„ sĂ„lde vi 336 kanelbullar och 219 vĂ„fflor, sĂ€ger Ulf Rundberg.
Redan den 5 november slÄr de upp portarna igen.
â Nu ska vi köpa gamla möbler och tapetsera lite och sedan kommer vi att erbjuda ett billigt lunchalternativ. Vi har eget smör och eget bröd och sedan gör vi tvĂ„ olika soppor, sĂ€ger Jaana Rundberg.
â Vi vill ha lite julmarknadskĂ€nsla. Inte tomtar och troll utan mer vintergrejer, mysiga röda filtar med nĂ„got hjĂ€rta och lite danskt design, sĂ€ger Ulf.
I vÄras smög de igÄng sin verksamhet pÄ Liljedalens gÄrd. I gÄrdsbutiken sÀljer de bland annat dansk inredning, vaktelÀgg, plommonmarmelad, ost och böcker. Designen sÀljs Àven i deras webbshop.
â GrundidĂ©n var att vi skulle leva lite pĂ„ webbshoppen pĂ„ vintern. Vi tĂ€nkte inte att det skulle bli ett sĂ„nt tryck hĂ€r, sĂ€ger Ulf.
PÄ Liljedalen finns Àven en loppis och besökarna kan klappa familjens dvÀrggetter. Det bor Àven kaniner, katter och hundar pÄ gÄrden. Det gÄr att boka privata evenemang som till exempel barnkalas.
â Vi har medvetet lagt kaffepriset pĂ„ 15 spĂ€nn och kanelbullen pĂ„ 20 sĂ„ att man kan komma hit nĂ€stan varje dag. Vi vet att det Ă€r billigt, men har man mycket pengar kan man brĂ€nna det i shoppen, sĂ€ger Ulf.
Ulf och Jaana har förverkligat en gammal dröm pÄ Liljedalen. En dröm som först började ta form dÄ de trÀffades för nÀstan 25 Är sedan. De möttes nÀr de jobbade pÄ restaurangen Centralstationen i Stockholm och flyttade ihop i en etta i Bromma. De hade bÄda intresse för natur och djur och skaffade en hund.
â Redan dĂ€r började vi planera att vi ville bo pĂ„ landet, sĂ€ger Ulf.
â Sedan har det lite Ă€ventyrliga alltid funnits hos oss, sĂ€ger Jaana.
Ettan i Bromma lÀmnades för en sommarstuga i Gnesta.
â DĂ„ kunde vi börja odla lite eller sköta trĂ€dgĂ„rd och det fanns en bastu nere vid sjön. DĂ„ började vi kĂ€nna att det Ă€r ju verkligen pĂ„ landet man ska vara, sĂ€ger Ulf.
Det visade sig dock övermÀktigt att bygga om sommarbostaden till en permanent bostad med tillrÀckligt bra standard. De flyttade till ett radhus i Rönninge.
â Det var vĂ€l ett mellanting för att klara av vardagen. Allting blev bekvĂ€mare, men mycket trĂ„kigare. Sedan bodde vi dĂ€r rĂ€tt lĂ€nge Ă€ndĂ„, sju Ă„r, sĂ€ger Jaana.
De var fortfarande beroende av att arbetspendla till Stockholm. NÀr de hörde att det fanns en bra bussförbindelse till Trosa flyttade de till en villa i kommunen. De tillbringade en del tid i skÀrgÄrden med att segla.
â DĂ€r hade vi en ganska stor tomt och hörntomt ocksĂ„. DĂ€r köpte vi getter frĂ„n Skansen. Som tur var Ă€lskade grannarna getter. DĂ„ var vi tvungna att köpa halm och hö och sĂ„na grejer och dĂ„ Ă„kte vi ut till bondgĂ„rdarna. DĂ„ började vi lĂ€ngta efter att bo pĂ„ landet igen, sĂ€ger Jaana.
â Vi tĂ€nkte: 'Hur lĂ€nge ska vi hĂ„lla pĂ„ och lĂ€ngta efter det hĂ€r?' Vi kan ju inte vĂ€nta med att flytta ut pĂ„ landet tills vi Ă€r 70. DĂ„ orkar man kanske inte med det, sĂ€ger Ulf.
2020 var de Àntligen redo för nÀsta steg. De hittade sin drömgÄrd i form av Liljedalen i Julita och slog till. Nu fanns de ekonomiska och praktiska förutsÀttningarna för att satsa pÄ den egna verksamheten som drogs igÄng i vÄras.
Jaana, som Àr verksamhetsansvarig/konstnÀrlig ledare för en dansstudio i SödertÀlje, kan arbeta hemifrÄn tre dagar i veckan. Ulf, som har avslutat en anstÀllning som sÀljare med lön och bonus under ett Är, kan fokusera helhjÀrtat pÄ gÄrden.
â Jag har alltid velat bo sĂ„ hĂ€r. Jag har alltid haft en dröm om att klara mig sjĂ€lv. Allting Ă€r egentligen sĂ„ himla lĂ€tt, men det Ă€r bara att man inte har tid. Ta smör till exempel: Det Ă€r bara att vispa grĂ€dde och hĂ€lla i lite olja och salt sĂ„ har man smör. ĂndĂ„ gĂ„r man och köper en sĂ„n dĂ€r bytta för 70 spĂ€nn. Och för att ha rĂ„d med det mĂ„ste du jobba sĂ„ att du knappast kan andas för att du Ă€r sĂ„ trött. Jag har aldrig förstĂ„tt det dĂ€r, sĂ€ger Ulf.
GÄrden har Àven skog som Ulf och Jaana tar ved frÄn.
â Vi syltar, vi gör safter sjĂ€lva och jag Ă„ker ut pĂ„ kvĂ€llarna och plockar allting. Uffe gĂ„r upp tidigt pĂ„ morgonen och bakar. Det har varit ett dygnet runt-jobb, men det Ă€r sĂ„ sjĂ€lvklart för oss att göra det helhjĂ€rtat, annars fĂ„r det vara. Det finns inget mellanting, sĂ€ger Jaana.
â Potatis har vi jĂ€ttemycket. Zucchini, tomater, gurka. Sedan har vi jĂ€ttemycket Ă€pplen, sĂ€ger Ulf.
I framtiden Àr det tÀnkt att besökare ska kunna fÄ hjÀlp att slipa knivar och verktyg dÄ Ulf och Jaana har hittat gamla slipstenar pÄ gÄrden.
â Förr i tiden kom folk till Liljedalen för att slipa sina knivar och verktyg. Vi tĂ€nkte föra traditionen vidare, sĂ€ger Ulf.
Det finns Àven planer pÄ att börja röka kryddor.
â Vi kommer att sĂ€lja rökta kryddor, oljor och nötter frĂ„n vĂ„rt eget rökeri, sĂ€ger Ulf.
Jaana vill Àven ordna hundkurser.
â Jag Ă€r hundinstruktör och min ena hund Ă€r sökhund i Missing people. Jag kommer att ha valpkurser och fortsĂ€ttningskurser.
â Det som Ă€r roligt med den hĂ€r gĂ„rden Ă€r att nĂ€r vi flyttade hit för tvĂ„ Ă„r sedan visste vi inte var vi skulle landa nĂ„gonstans. Vi hade inget facit. Vi visste bara pĂ„ ett ungefĂ€r vad vi ville göra och att det skulle bli ett företag. Sedan har det bara tagit fart och fĂ„tt formas lite av sig sjĂ€lvt. Efter den hĂ€r sĂ€songen har allting börjat falla pĂ„ plats. Nu börjar gĂ„rden att leva, sĂ€ger Jaana.
MÄlet Àr att de ska kunna försörja sig pÄ gÄrden.
â Vi kan ha sommarjobbare eller nĂ„gon pensionĂ€r som hjĂ€lper oss. Det ska bli ett riktigt hederligt gammalt företag dĂ€r man tar hand om sin personal som om de vore familjemedlemmar som man gjorde förr i tiden. Vi kommer aldrig nĂ„gonsin att tumma pĂ„ kvaliteten pĂ„ grejerna bara för att försöka tjĂ€na Ă€nnu mer pengar utan det kommer att bli ett genuint fint familjeföretag, sĂ€ger Ulf.