I onsdags skrev Norrköpings tidningar om tiggartrafficking, där det enligt artikeln är flera tiggare i Östergötland som lurats till tiggeriet och som blir av med alla ihopsamlade pengar. Enligt NT har Östgöta-Correspondenten under vintern samlat information om tiggartrafficking, där fattiga, lågutbildade människor luras till Sverige med löften om jobb, men när de kommer hit förväntas de tigga. I artikeln berättar "Ivan" från Bulgarien hur han tigger minst nio timmar per dag, sju dagar i veckan. "Jag är helt slut, kroppen värker av kylan", berättar Ivan för Norrköpings tidningar, samtidigt som han oroligt spanar efter dem som tar hans ihopsamlade pengar.
Men enligt polisen i Sörmland finns det inga tecken på tiggartrafficking här.
– Grovt förenklat handlar det om familjer och släkter som organiserar sig sinsemellan. Jag känner inte till någon anmälan om tiggartrafficking här i Sörmland, säger Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén.
Att tvinga någon att tigga faller under brottsrubriceringen människohandel. Däremot är tiggeri i sig inte olagligt.
– Det rör sig ofta om EU-medborgare, som har rätt att röra sig fritt här under vissa premisser. Polisen är inte ute och letar tiggare, däremot tar vi gärna emot tips om människohandel, fortsätter Wallén.
I sociala medier och andra sammanhang sprids ibland uppgifter om att tiggare setts bli avlämnade av fina bilar och hantera buntar med kontanter. Men Fredrik Wallén säger att det ofta handlar om tredje- och fjärdehandsuppgifter.
– Det är många som är ute och tigger, särskilt i Stockholm. Vad vi vet är att många har system inom familjen och släkten där man har olika arbetsuppgifter. Men vi vill gärna ta emot konkreta uppgifter, till exempel att någon tiggare har blivit slagen och fått lämna i från sig pengar.
Lillemor Sving är förundersökningsledare vid polisen i Katrineholm och hon bekräftar Walléns uppgifter om att det inte pågår något ärende som handlar om människohandel i Katrineholmspolisens område för tillfället.
– Det är inget vi jobbar med, inget jag har stött på, säger hon.
I hela landet är det bara ett par ärenden med människohandel kopplat till tiggeri, som lett till åtal. Fram till december 2014 handlade det om två fällande domar, en 2009 och en 2010.