I lördags lämnade Grekland förhandlingarna med euroländerna om fortsatta nödlån. Till följd av detta beslutade den grekiska regeringen att stänga landets banker och införa ett uttagstak om 60 euro per dag, ett tak som dock inte ska gälla utländska turister. Landet kommer allt närmre en finansiell krasch, menar experterna.
Grekland är ingen stor handelspartner till Sverige, men ringarna på vattnet riskerar ändå att påverka vår ekonomi.
– Den största effekten är att det skapar oro i hela systemet. Det kan bli en självuppfyllande profetia, precis som finanskrisen 2008, säger Joacim Lindgren, vd på Sörmlands sparbank.
Hur påverkar det här era kunder?
– Det är klart att en tilltagande oro drabbar finansmarknaden och börsen faller. Är man som kund hos oss orolig går det bra att kontakta oss eller gå in på hemsidan för att få mer information, säger Joacim Lindgren.
Sofia Heimer från Katrineholm är en av alla svenskar som semestrar vid Medelhavet i sommar. Hon åker till den grekiska ön Samos på lördag tillsammans med släkt och familj.
– Jag har inte tänkt så mycket alls på det. Man får lita på resebolaget, tycker de att vi inte ska åka dit borde de höra av sig, säger hon och fortsätter:
– Det är inte vi som lider, det är grekerna.
På resebyrån Resia, som har en butik i Katrineholm, har man inte heller märkt av någon oro bland kunderna.
– Nej, jag kan inte säga att man väljer bort Grekland. Vi har stort tryck i butikerna och alla vill fly det dåliga vädret som har varit, säger Gabriella Klintberg, Sörmlandschef på Resia.
Grekland brukar vara populärt hela sommaren, liksom Spanien och Italien. Varma resmål relativt nära går hem, menar Gabriella Klintberg.
Hur tror du krisen kan påverka turismen på lång sikt?
– Jag kan bara spekulera, men lämnar de euron kan det kanske bli billigare att handla där.